Politica

Protestul de la primărie: succese și eșecuri


În fața primăriei a fost un protest, la care au participat ceea ce numim forțe de opoziție: Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru și activiștii civici din partea blocului  “Lista Poporului” și vreo șase candidați la funcția de primar general. Lumea a fost nemulțumită și e clar de ce: în ultima ședință, consilierii municipal intenționau să voteze un număr record de proiecte, dintre care multe sunt legate de instrăinarea terenurilor și imobilelor din municipiul Chișinău, fie prin dare în arendă, fie prin trecere în proprietate private.

Faptul că s-a protestat și că s-a reușit blocarea ședinței CMC a fost reușită, indiscutabil. De pe urma acestui fapt au avut de câștigat cetățenii. Cu toate acestea, modul în care partidele politice au ales să folosească acest moment, pentru a-și promova mesajul politic, pune foarte multe semne de întrebare asupra existenței sentimentelor de responsabilitate și capacitate de a duce o luptă și un dialog civilizat.

Un alt aspect trist este că persoanele care au organizat acțiunea de protest, nu au reușit să aducă în atenția publicului adevăratele probleme și motivele manifestațiilor publice: marele jaf la care este supus orașul, înaintea alegerilor locale. În memoria telespectatorului a rămas bătaia și circul organizat în Consiliul Municipal, ceea ce a convenit perfect actualei majorități – Partidul Liberal și Partidul Comuniștilor. Evenimentul care trebuia să pună în gardă populația municipiului, a fost transformat în subiect de cancan, distractiv pentru unii, neplăcut pentru alții. Cineva a tras de urechi pe altcineva, cineva e „pupsik”, iar cineva e “batman”, cine și ce preferințe sexuale are – cam acesta este nivelul la care a reușit să coboare viața politică. Să mai adăugăm aici și un iz puternic de populism, cu care ne-au obișnuit deja partidele politice.

Ce vor alege la 14 iunie cetățenii municipiului Chișinău, din momentul în care deciziile aleșilor locale fie sunt aprobate pe hol, fie sunt dizolvate în spectacole ale absurdului? Cum vor putea judeca cine este bun și cine este rău, din momentul în care Primăria continuă să fie un „Olimp al zeilor”, la care omul de muritor nu are acces? Presupun, alegerea se va face din nou pe criterii de preferințele geopolitice sau identitare, ignorând acele tone de probleme ale localității, pe care partidele nu vor și nici nu pot să le rezolve, indiferent de viziunea lor asupra politicii externe a Republicii Moldova. Acest lucru mă face uneori și trist și plictisit, chiar întotdeauna încerc să mai păstrez câte o semință de optimism.

Cred sincer că municipiul Chișinău nu are nevoie de oameni politici, de partide, care ar încerca să folosească localitatea într-o pistă de lansare în parlament și guvern, ci de oameni cu voință, cu o experiență îndelungată în activități civice și o cunoaștere bună a realităților din oraș. O altă soluție și alternativă nu există, pur și simplu.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s