Politica

Felicitări! Mișcarea protestatară a fost deturnată cu succes


Firește, există un drept fundamental de a fi romantic și visător, mai ales când ești tânăr. E normal și frumos să visezi la corectarea a ceea ce consideri a fi greșeli istorice. Unionismul este un vis al tinerilor basarabeni, în spatele căruia se ascunde o lipsă totală de încredere în vitalitatea proiectului Republica Moldova și o neîncredere cronică în actuala clasă politică de la Chișinău.

Dincolo de vise (care rămân a fi vise), aveți o astfel de situație: a dispărut un miliard, iar justiția se află sub controlul unui grup oligarhic, fapt care facilitează mari acte de corupție și jafuri de proporție. Ce putem face în acest caz? Societatea civilă venise cu un proiect clar: crearea unei platforme civice, care ar uni în jurul său toți cetățenii, indiferent de preferințe politice sau geopolitice, indiferent de identitatea etnică sau limba vorbită. Cât de mult i-a reușit acest lucru, deja e un alt subiect de discuție.

Cert este că în societate se acumulase un potențial protestatar, care ar fi putut reprezenta o amenințare pentru actuala guvernare. Era nevoie doar de stabilirea unor obiective clare și un plan de acțiuni, care ar forța guvernanții să accepte un set de reforme, în beneficiul societății.

O fi o coincidență sau nu, în momentul apariției nemulțumirilor sociale, este resuscitat subiectul “unirii cu România”, care este împărtășit de un segment foarte îngust al populației, discursul anticorupție pleacând pe planul secund. În locul unui mesaj care ar reuni toți cetățenii Republicii Moldova în jurul ideii reformării, în spațiul public se provoacă noi dispute pe probleme identitare și istorice. Mișcarea protestatară este deturnată și neutralizată, fiind împinsă în zona marginalului, așa cum s-a procedat de fiecare dată în toți cei 24 de ani ai existenței Republicii Moldova, când un guvern sau o majoritate parlamentară s-a simțit amenințată de revolte sociale.

Ca reacție, „antiunionismul” devine și el un al doilea front care lovește în mișcarea protestatară, dispersând acel nucleu activ, care ar putea contesta legitimitatea actualei puteri. Subiectul central nu mai este corupția și deturnările banilor publici, ci “adevărul istoric” și dorinețele de a-și manifesta public, cu orice preț, sentimentul “demnității naționale”, care este înțeleas mai curând ca o nostalgie romantică după un trecut istoric, nicidecum ca o dorință de a ieși din captivitatea sistemului oligarhic.

De ce subiectele de ordin identitar, lingvistic sau istoric sunt mai importante decât problemele sociale-economice? Probabil, din cauza unei imaturități politice a societății, dar și datorită persistenței unei mentalități provinciale, care împiedică coagularea unui spirit civic, împiedică conștientizarea necesității de a rezolva problemele stringente și actuale, care pot determina, pur și simplu, dispariția biologică a populației Republicii Moldova, în câteva decenii.

 

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Felicitări! Mișcarea protestatară a fost deturnată cu succes

 1. violet zice:

  Domnule autor. Daca ati fost in piata pe 18 mai, ati auzit probabil lozincele-Integrare europeana prin unire, jos hotii, jos mafia. Un numar atit de mare de protestatari din contra vorbeste despre faptul ca populatia incepe sa vada o modalitate de intrare in europa prin unire, daca mafiotii altfel nu ne duc acolo. Pentru mine din contra trezezsc dubii opiiniile ca s-a deturnat ceva etc.Cred ca se face jocul guvernantilor astfel. Iesim sa cerem si miliardul dar si unirea. Si sa nu spuneti ca un numar exterm de mic vor unirea. Datele recensamintului care s-au strecurat aratau ca vreo 30% s-au declarat romani. Credeti ca fara a vrea unire ei asa s-au declarat?

  Apreciază

  • vz zice:

   Nu conteaza cati se declara romani, unionismul e falimentar. Deznodamantul va fi ca in Ucraina, adica multa dezamagire si nimic concret. Exista mult mai multe probleme, de toate felurile. Unionismul este o carpa peste ochii unora mai infierbantati, o carpa care costa multi bani. Chiar nu inteleg de ce anticoruptia si unionismul sunt prezentate impreuna, ca nu sunt inseparabile.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s