Politica

Cine va ocupa fotoliul de primar al Chișinăului?


În percepția mea, candidații puternici, care vor acumula cele mai multe voturi, ar fi Dorin Chirtoacă (actual primar), Zinaida Greceanâi, care a reușit să obține rezultate bune în alegerile locale trecute, Serafim Urechean, care are avantajul deținerii în trecut a fotoliului de primar.

În al doilea rând, e cunoscut faptul că suburbiile municipiului Chișinău, votează dreapta, în timp ce zona urbană preferă stânga politică. În mare parte, acest lucru este legat de componența etnico-lingvistică (rusolingvii și minoritățile etnice preferă partidele de stânga, românofonii preferă partidele de dreapta), dar și demografică (suburbiile au o populație rezidentă mai tânără), în timp ce în oraș populația rezidentă este în vârstă. Cu toate acestea, stânga niciodată nu a reușit să acumuleze mai mult de 47% din electoratul orășenesc, cifra care reflectă potențialul maxim a unui partid și candidat de stânga în oraș. Acest potențial maxim ar urma să fie distribuit, cel puțin, între doi subiecți, cu potențial semnificativ: PSRM și PCRM, fapt care micșorează șansele stângii la o victorie zdrobitoare.

Pe segmentul de dreapta/centru, există doar doi candidați, care ar urma să împartă, la o diferență foarte mare, același bazin electoral: Dorin Chirtoacă și Serafim Urechean.

Așadar, în turul doi sunt așteptați doi candidați: Zinaida Greceanâi (care va fi puternic „mușcată” de Vasili Chirtoca) și Dorin Chirtoacă (pișcat de Serafim Urechean). Luând în considerație votul suburbiilor, avantajul este clar de partea actualului primar de Chișinău.

PS: Cele expuse mai sus, au fost scrise cu o zi înainte de prezentarea sondajului de opinie, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, care confirmă presupozițiile mele.

(foto: diez.md)

Reclame
Standard

Un gând despre „Cine va ocupa fotoliul de primar al Chișinăului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s