Politica

Există viață politică după 6 septembrie?


Pentru a contracara apariție unui dușman politic puternic, cultivă-ți imaginea unui inamic groaznic, care să capteze atenția publicului. Se pare, cam în același fel operează actuala putere, atunci când încearcă să diabolizeze așa-numita „platforma DA”. Ar fi firesc să ne întrebăm, în ce fel noile acțiuni de protest ar putea pune în pericol actuala guvernare? Prin proteste și declarații de presă?

Indiferent de numărul de cetățeni pe care ar putea mobiliza acest grup civic, trebuie să recunoaștem că ar fi prea devreme să vorbim de un potențial politic, care ar fi capabil să prezinte o adevărată alternativă actualei guvernări. Mobilizarea unei mase de protestatari nu este un indicator al potențialului politic. Mai este nevoie și de suficientă perspicacitate, carismă și capacitate de negociere și viziune globală, pentru a converti un val de nemulțumiri într-un capital politic. Or, anume de astfel de abilități sunt lipsiți cei ce reprezintă platforma.

Înființarea unui nou partid politic, afiliat oarecum platformei, nu ar schimba în niciun fel datele problemei, pentru că partidul se crează în jurul unor personalități carismatice. Or, în jurul platformei lipsesc astfel de oameni. Profesia de politician presupune existența unei anumite cunoștințe, experiențe și abilități, care se formează în timp. Printre membrii platformei lipsesc astfel de oameni. Nu poți porni într-un război cu oameni care nu au mirosit niciodată praful de pușcă. De aici vine, probabil și incapacitatea lor de a scoate în evidență un lider politic, fie el și simbolic, în jurul căruia s-ar contura un mesaj și o strategie politică clară.

Reprezintă frații Țopa un pericol pentru guvernare? Mă îndoiesc. Niște bancheri, care nu s-au evidențiat cu nimic în viața politică, care au avut “strălucita inspirație” de a sponsoriza Antimafia, penibilul proiect al lui Sergiu Mocanu, mă face să cred într-o lipsă totală a instinctului politic al celor doi Țopi. Banii nu înseamnă neapărat putere. Puterea  presupune capacitatea de investi profesionist banii în oameni și procese. Or, ceea ce vedem, nu arată decât ca o tentativă stângace de „a face politică”, nicidecum a acțiune politică “ca la carte”. Țopii nu sunt oameni care ar fi capabili să răstoarne munții.

Ar facilita Platforma DA venirea lui putere a forțelor de stânga? Puțin probabil. Există un segment electoral bine definit, care este gata în orice condiții să voteze în așa partide precum PSRM, spre exemplu. În același timp, Igor Dodon suferă de o inabilitate cronică de a atrage simpatia electoratului “de dreapta”, cum a fost în cazul Syriza din Grecia. Din cauza lipsei unei flexibilități politice, PSRM și celelalte grupuri de stânga sunt condamnate să rămână pe un segment limitat, care nu ar depăși 25-30%, indiferent de nivelul de încredere în actuala guvernare. Acțiunile platformei DA, care atrage fostul electoral al PL, PLDM și PD, nu are cum să favorizeze opoziția de stânga.

Desigur, societatea simte necesitatea unor proteste, simte necesitatea de a-și revărsa nemulțumirea față de fapte de corupție, furturi și guvernare iresponsabilă. Însă, de la o simplă manifestare publică a unor sentimente, la o acțiune politică bine pusă la punct, e o distanță mare. Deocamdată, nicio forță de opoziție nu conține toate elementele necesare care ar favorizare o schimbare de putere.

Ce va urma după 6 septembrie? Revoluție, lovitură de stat, violențe de stradă? Nu. Probabil, cel mai groaznic și trist lucru e că nu se va întâmpla absolut nimic. Absolut nimic.

Nu e o atitudine defetistă, ci e o constatare a unei stări de fapt.

Standard

4 gânduri despre „Există viață politică după 6 septembrie?

  1. fratilor ne fura islamicii sifilitici ISIS tara,ne arunca Romania patria noastra in aer,

    ne fura femeiile,si ne pun bombe,nu mai avem timp de pierdut.

    Cu totii la JIMBOLIA vom merge,si vom primi cu pietre ,,refugiatii,,sirieni!!

    Apreciază

Lasă un comentariu