Politica

A plecat Streleț, ce urmează?


Guvernul Streleț a căzut. E un eveniment care nu a fost o surpriză pentru nimeni. După arestul fostului liderului PLDM, pentru toată lumea devenise evident faptul că un cabinet de miniștri condus de un liberal-democrat nu va rezista prea mult timp. Nu pentru că ar fi suspectat de corupție, nu pentru că este membru PLDM, ci pentru că face parte din echipa din jurul lui Filat, care a devenit inamicul numărul unu pentru Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat.

Obiectiv vorbind, guvernului Streleț nu-i se pot reproșa prea multe, așa cum nici nu poate fi lăudat. În scurta perioada în care s-a aflat în fotoliu de premier, nu a reușit nici să obțină performanțe palpabile, dar nici să se memorizeze prin măsuri care ar stârni reacții negative. Unicul lucru care i se ampută, este tentativa de folosire a funcției pentru răzbunarea colegului său de partid, inculpatul Vladimir Filat. Din punct de vedere omenesc, din punct de vedere politic, a fost un gest firesc, mai ales că nu a încercat în niciun fel să influențeze direct desfășurarea anchetei.

Chiar și tentativa de demitere a lui Chetraru este un deplin justificat, din punct de vedere politic (dacă luăm în cont suspiciunea „capturării” Procuraturii de către Plahotniuc ), doar că nu putea avea sorți de izbândă, datorită insuficienței argumentării juridice și susținerii politice.

Deja, e de la sine înțeles că AIE 3 și-a încetat existența. Odată cu el, și-a pierdut valabilitatea acordul de constituire a alianței și tot cu el și dreptul exclusiv al PLDM-ului de a propune candidatura pentru viitorul prim-ministru. Viitorul guvern nu va mai fi condus de un exponent al liberal-democraților. Desigur, nu putem exclude și destrămarea fracțiunii PLDM, prin plecarea masivă a unor deputați în rândurile grupului “independenților”.

O posibilă numire a lui Iurie Leancă este o versiune destul de plauzibilă, însă există mai multe semne de întrebare cu privire la posibilitatea formării unei majorități parlamentare, fără socialiști, liberal-democrați și comuniști. Desigur, Leancă, care a reușit să preia conexiunile PLDM pe plan extern, ar dă bine la deblocarea relațiilor internaționale, însă pe plan intern, Leancă nu este cea mai bună soluție, chiar dacă ar putea fi o figură destul de docilă. Dacă la moment PPEM ar putea fi privit ca o posibilă alternativă la PLDM, participarea acestuia la guvernare, în condiții destul de complicate, când va fi nevoie de aplicarea mai multor măsuri nepopulare, ar putea însemna compromiterea acestui proiect într-o perioadă destul de scurtă.

O altă candidatură, despre care s-a mai vorbit în trecut, a fost Adrian Candu, actualul președinte al Parlamentului, care ar avea mai mari șansă să obțină o majoritate suficientă. În acest caz, PD ar fi nevoit să-și asume întreaga responsabilitate pentru guvernare, ceea ce ar fi un pas prea riscant, din punct de vedere politic.

Un alt scenariu, despre care se tot discută, ar fi o coaliție PCRM – PSRM – PD. Acest pas este și el unul destul de riscant, care nu ar rezolva nicidecum problemele care stau ca sabia lui Damocles deasupra “centrelor de luare a deciziilor”. Când vorbesc de astfel de centre, nu mă refer la anumite partide, ci la acele grupuri de persoane care influențează în mod real procesele politice formal sau informal, substiuind toate instituțiile politice existente.

Unul din cele mai comode scenarii posibile, ar fi numirea unui “guvern tehnocrat”, așa cum s-a întâmplat în cazul votării cabinetului Gaburici, cu susținerea PLDM-PD-PCRM. Cum ar arăta un astfel de guvern, deocamdată ar fi greu să prognozăm. Totuși, am putea spera că înrăutățirea situației socio-economice ar putea determina factorii decisivi să pledeze pentru o persoană și o echipă autonomă, capabilă să detensioneze atmosfera încordată și să aplice măsuri rapide și radicale pentru înlăturarea blocajelor cu care se confruntă statul.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s