Politica

Renunțare la „europenism”. Trezire la realitate


„Ideea europeană” a devenit un clișeu ideologic în spatele căruia se pot ascunde orice nemernic. Cazul lui Filat este unul din cele mai strălucite exemple. Nu mai contează cât de imoral, corupt este un politician sau altul – important este să fie suficient de “proeuropean”, pentru a i se ierta orice păcat. Orice idee cretină, orice politică idioată, orice schemă mârșăvă de delapidarea banilor publici, are succes în rândul prostimii, dacă i se ștampila “conform standardelor europene”.  În consonanță cu această linie, bocitoarele de serviciu au demarat o adevărată isterie despre “pericolul deturnării parcursului european”, care ar putea fi “amenințat” de cercetarea fostului prim-ministru pentru crime deosebit de mari, de demiterea unui “guvern proeuropean”, de destrămarea actualei alianței de guvernare sau de eventuale alegeri anticipate. E un soi de beție colectivă, obsesie care ne lipsește de orice luciditate și dreaptă judecată.

Problema Republicii Moldova nu constă falsa alegere dintre vectorul Estic sau Vestic, dintre “înainte” și “înapoi”. Adevărata noastră alegere este între: “ridicare” sau “coborâre”, “ruine” sau “construcții”. Problema e în capacitatea noastră de a mai distinge răul de bine. Anume această infirmitate intelectuală a fost cea care a produs o mișcare infectă de opoziție, care nu reprezintă decât o reflexie a guvernării.

Iarăși, vin să spun că sistemul nostru infect nu suferă din cauza deficitului de democrație. Cine are iluzia că în cazul unei democrații directe, absolute, când masele inculte și pauperizate vor avea un bun prilej să se manifeste din plin, fără niciun fel de limite, lucrurile se vor mișca spre bine, se înșeală amarnic.

Nici cultura politică nu poartă nicio vină. Termenul de „cultură politică” nu este decât o invenție care justifică o sistematică manipulare și îndoctrinare a maselor. Niciodată, cetățeanul mediu nu a fost și nu va fi subiectul schimbării politice. Idea utopică și naivă că într-o bună zi, toți sau majoritatea alegătorilor vor putea face „alegerea corectă” nu este decât un mit. Electoratul, care suferă de un infantilism cronic, întotdeauna va vota așa cum i se sugerează s-o facă, fiind mai mult mânat de impresii, emoții, aparențe, stereotipuri, decât de un calcul rațional. Precum spunea psihosociologul Serge Moscovici: “politica reprezintă dirijarea rațională a iraționalului”. Iată că și europenismul vine ca o ideologie prin care se aranjează toate pe coridoare toate afacerile tenebroase.

„Ideea integrării europene” a devenit un soi de substitut al „construcției comunismului”, un viitor utopic, pe care politicienii îl promit cetățenilor de rând, în schimbul acceptării tuturor abuzurilor posibile și imposibile. Puțini sunt cei care conștientizează că nu există niciun fel de “idee europeană”, ca o definiție a unei prosperități. Fiecare stat din Uniunea Europeană își datorează propriul succes muncii asidue și conștientizării propriilor interese naționale, fără a mai aștepta niște „soluții miraculoase”. Anume din acest motiv, UE continuă să fie un stat foarte „pestriț” în ceea ce privește nivelul de trai. Unica idee care mai poate însănătoși Republica Moldova, este cea de muncă, onestitate și responsabilitate, fără niciun fel de lozinci “proeuropene”. Eliberarea de “europenismul” naiv ar înseamna o adevărată trezire la realitate.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s