Politica

Negocierile partidelor parlamentare sunt anticonstituționale. O scrisoare domnului președinte informal


Nu știu de ce nimeni nu a sesizat faptul că negocierile partidelor parlamentare cu privire la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru este… cu totul neconstituțională. Textul Constituției, articolul 98, spune foarte clar că: (1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Adică, doar șeful statului este cel care decide figura care urmează să primească votul de încredere a parlamentului. În cazul în care parlamentare resping trei candidați desemnați, președintele este obligat să dizolve organul legislativ. E și normal acest lucru, din momentul în care el reprezintă statul, este garantul suveranității, independenței și integrității statului, fapt care îl obligă să intervină în momente de extremă necesitate.

Ce avem de fapt? Partidele negociază pe ascuns, apoi numesc candidatul, iar președintele doar consemnează formal decizia luată. Or, nimeni nu poate forța președinte să semneze un decret sau altul. De ce șeful statului nu își exercită atribuțiile oferite de lege, ci execută ordinile liderilor politic, în contradicție cu mecanismele descrise de legea supremă? Cum pot 3-4 lideri de partide să decidă informal ce decret urmează să semneze șeful statului, subminându-i în aceste fel autoritatea? Este șantajat sau intimidat? Dacă e așa, oare nu ar trebui să aflăm de ce? Să ne spună Serviciul de Informații și Securitate. Cine stă cu pistolul la tâmpla președintelui? Poate nu are capacitatea de exercițiu? Să ne spună medicii. Care este problema, în cele din urmă? Dacă vă simțiți amenințat, cereți ajutorul poporului. Eu cred că o bună parte a cetățenilor vă vor susține. E deajuns un apel sincer și deschis. Spuneți-ne, cine nu vă împiedică să exercitați drepturile constituționale?

Dacă Președintele țării se află în captivitatea cuiva, acest lucru miroase a uzurpare a puterii de stat (articolul 339 al Codului Penal)  sau atentat la viața președintelui (articolul 342 al Codului Penal), odată ce nu își poate îndeplini funcțiile.

Domnule președinte, aștept să ne spuneți, cine vă împiedică să vă exercitați dreptul constituțional! Cine vă împiedică să înaintați propria candidatură pentru funcția de prim-ministru, așa cum scrie în legea fundamentală, așa cum vă responsabilizează statutul pe care îl aveți? Din câte știm, nimeni nu poate presa șeful statului să ia o decizie sau alta, fără a fi pasibil de pedeapsă penală. Conștientizați faptul că la ora actuală sunteți arbitrul, singura figură, care poate scoate țara din criza politică?

Luați o decizie demnă, fără a atrage atenția la luptele dintre partide. Asumați-vă o răspundere în fața propriei conștiințe și în fața poporului. Doar așa veți arăta că sunteți un reprezentant al poporului, nu o păpușă manevrabilă, șantajată de niște oameni din umbră. Poate așa veți rămâne în conștiința cetățenilor ca un președinte care a reușit să schimbe măcar ceva.

Personal, nu aș dori să am în istoria țării mele vreun președinte care ar rămâne în istorie ca „rață mută”. Până la sfârșitul mandatului dvs, mai vreau să continui să cred că sunteți un om hotărât și experimentat. Nu ne dezamăgiți.

Reclame
Standard

Un gând despre „Negocierile partidelor parlamentare sunt anticonstituționale. O scrisoare domnului președinte informal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s