Politica

Candidatul președintelui, singura soluție pentru depășirea crizei politice


În premieră, președintele Nicolae Timofte a chemat la consultări partidele politice, așa cum prevede Constituția, spre deosebire de cazurile anterioare, când coaliția majoritară îi impunea un candidat selectat de liderii celor trei partide “proeuropene”. E un gest de luat în seamă.

După consultări cu șeful statului, Mihai Ghimpu a declarat că un candidat va fi propus după formarea unei majorități parlamentare. Să înțeleg că președintele țării trebuie să aștepte încropire acestei majorități, să se afle în prizoneriatul jocurile de după culise, care nu știm când și cum se vor sfârși.

În situația în care ne aflăm, relația ar trebui să fie cu totul alta. Președintele trebuie să-și asume rolul de arbitru, să înainteze o candidatură, în jurul căreia s-ar forma o majoritate parlamentară. Timpul se scurge în defavoarea Republicii Moldova, iar tentativele de facere și desfacere a alianței prin tot felul de combinații riscante, ne-ar putea aduce la o situație în care la primăvară am putea rămâne nu doar fără Guvern, fără președinte, dar și fără Parlament (ca efect nealegerii guvernului și șefului statului). În condițiile riscului unei instabilități politice majore, figura președintelui rămâne singura care poate asigura stabilitatea.

Astfel, mingea se află acum pe terenul lui Nicolae Timofte, care trebuie să vină în fața societății cu o candidatură de consens și o echipă de tehnocrați, pe care deputații, indiferent de fracțiune, ar fi nevoiți să o susțină. Aceasta ar fi singura soluție de ieșire din criza politică.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s