Lumea

Cum va cădea UE


Atentatele de la Paris au șansa de a schimba fața Europei. În primul rând, ar însemna restabilirea controlului la frontiere și un „adio” spațiului Schengen. În al doilea rând, guvernele naționale care se opuneau cotelor obligatorii, vor avea un argument în plus pentru a refuza primirea refugiaților/imigranți. Unul din primele state care s-a declarat deja categoric împotriva acceptării refugiaților a fost Polonia. O piatră din fundamentul „ideii europene” – libera circulație, deja a și căzut.

Paralel, trebuie să urmărim presiunea Marii Britanii, care insistă pe o reformare profundă a Uniunii Europene. Această reformare presupune nu doar limitarea migrației în interiorul UE, dreptul statelor naționale de a ignora legislația europeană, dar și renunțarea la o politică socială comună, mai ales în ceea ce privește imigranții. Marea Britanie insistă și asupra renunțării la autoritatea CEDO. Dacă și alte state vor urma exemplul statului britanic, cum a declarat deja și oficialii austrieci, CEDO va înceta să mai existe ca autoritate judiciară continentală, care supraveghează asupra respectării drepturilor omului, așa cum ele sunt concepute de elita de la Bruxelles.

A se vedea sondajul din luna noiembrie, care înregistrează o creștere cu 10% față de luna septembrie, a sentimentelor eurosceptice în Marea Britanie:

pasted image 0

Rămânerea Marii Britaniei în UE, care este condiționată de reformarea uniunii, ar putea reprezenta un pericol mult mai mare pentru existența Uniunii Europene, decât o eventuală ieșire din uniune.  Orice stat-membru s-ar putea întreba: dacă de ce nu am avea și noi aceleași drepturi cu britanicii? „Reformarea” uniunii, după modelul propus de David Cameron, presupune desființarea UE, de facto. 

Incapacitatea evidentă a Uniunii Europene de a rezolva problemele de securitate și apărare, va determina statele membre să sporească sistemele de securitate naționale, chiar și în dezavantajul oricărei idei de “unitate europeană”. Fiecare guvern national înțelege că UE nu poate prezenta o garanție de securitate. În acest sens, modelul Ungariei ar putea deveni un exemplu pentru restul statelor europene.

A se vedea dinamica încrederii cetățenilor UE în uniune, conform Eurobarometrului:

ue

Tentativa Bruxellesului de a impune statelor tratatul transatlantic, ar putea fi o nouă piatră de poticnire pentru existența unui alt pilon al UE – spațiul economic unic. În Germania, încheierea acestui tratat întâmpină o opoziție tot mai mare din partea societății, iar Bundestagul german nu are acces la textul acordului, care se poartă în condiții absolut netransparente. În Germania, documentul poate fi găsit doar la ambasada SUA din Berlin, accesul fiind oferit doar unui număr restrâns de funcționari. Președintele german Norbert Lammert declarase deja într-un interviu că în cazul în care negocierile pe marginea TTIP nu vor fi transparente, legislativul german va vota împotriva acordului. În opinia  Lammert, textul TTIP trebuie să fie expediat tuturor parlamentelor naționale, pentru dezbateri. Desigur, în cazul în care Bruxelles va dori să facă uz de autoritatea sa, va întâmpina o rezistență din partea statelor-membre, care vor încerca să-și apere interesele economice (sau ceea ce a mai rămas din ele).

Desigur, să nu uităm de ascensiunea partidelor eurosceptice și naționaliste în mai multe țări europene, care promovează activ un concept alternativ al „ideii europene”, centrat pe respect față suveranitatea națională și față de valorile naționale.

Harta statelor care susțin sau resping reformele propuse de Marea Britanie:

OE_map_EU-reform-complete

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s