Sociologie

O societate egalitaristă e mai prosperă și mai civilizată?


Unul din argumentele partizanilor teoriei gender este că ar exista o oarecare relație între nivelului de trai și egalitatea dintre bărbați și femei. Teza lor pornește de la perceptul marxist: „Inegalitatea produce sărăcie și nedreptate. Inegalitatea gender este cea care produce violență, sărăcie și excludere socială”. Dacă e să credem pe cuvânt acești activiști marxiști, ar trebui să existe o corespundere a nivelui de trai și indicatorul egalității gender. Astfel, ar exista „state civilizate”, unde indicatorul egalității gender este înalt, și „state barbare”, unde femeile ar fi suprimate.

Totuși, există o astfel de interelație?

Să privim două studii:

Privind peste topul celor mai egalitariste societăți, suntem surprinși să găsim pe locul șase Rwanda, un stat african, care bate la capitolul promovării femeii chiar și așa state progresiste precum Franța, Marea Britanie sau Germania.

Tot aici, găsim și Republica Moldova, care întrece în „egalitatea gender” SUA, Canada, Luxemburgul, Austria, Portugalia, Italia, Polonia, Japonia.

Aici am mai putea adăuga faptul că rata violenței fizice și sexuale este cea mai mare în… Europa de Nord – Danemarca, Suedia, Finlanda, state cunoscute prin politici orientate spre egalitate socială absolută. Ei, bine. Activiștii gender ar motiva această statistică prin faptul că în Europa de Est numărul raportării cazurilor de violență împotriva femeii sunt mai rare. Totuși, o fi așa și în Franța sau Germania? Nu cred.

Da, să nu uităm de Republica Moldova, care în rapoartele ONG-iștilor apare ca stat „necivilizat, patriarhal și barbar” în raport cu Uniunea Europeană. Cum se explică atunci faptul că în țara noastră 40% din șomeri sunt femei, în timp ce în Uniunea Europeană din totalul șomerilor 60% sunt femei? Cum se explică faptul că diferența de salariu bărbaților și femeilor în Uniunea Europeană în anul 2012 a fost 16,4%, în timp ce în Republica Moldova e de 13%?

Ce încerc să spun eu prin toate astea? Faptul că nu există absolut nicio legătură între nivelul de prosperitate sau echitate socială într-o societate și asigurarea egalității. Obsesia egalitaristă nu este decât un moft ideologic, care nu se conduce de niciun fel de raționament, în schimb devine un motiv în plus pentru promovarea a tot felul de norme juridice cretine și un mijloc de valorificare a unor bani publici sau granturi străine.

PS: Știți oare care este modelul social ideal pentru feministe și activiștii egalității gender? Vă spun: triburile mosuo din China.

De fapt, aici nu e vorba de sociologie, ci de o religie politică, deja

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s