Politica

De ce România a trădat românii basarabeni? Pe scurt despre situația de la Chișinău


În ultimul timp, urmărim o prezentare absolut distorsionată a situației din Republica Moldova, care vine fie din incapacitatea mediului jurnalistic de la București de a depăși vechile tipare, fie urmăresc o agendă prestabilită de interesele din afara României.

Dacă e să judecăm conform presei afiliate oligarhului Vlad Plahotniuc (Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3), Republica Moldova se află în pragul unei lovituri de stat inspirate de serviciile secrete rusești, tancurile rușilor sunt gata să invadeze Basarabia, iar oamenii care ies în stradă, sunt orientați exclusiv spre Rusia și visează să destabilizeze situația socio-politică din țară, deviind vectorul politicii externe al Republicii Moldova. Același discurs îl practică și o bună parte a mass-media, ale căreia sursă predilectă este tocmai media-holdingul lui Plahotniuc, în special Publika TV.

O bună parte a analiștilor, care se dau cu părerea în studiourile TV de la București, rămân captivi a unor imagini învechite asupra realităților de la Chișinău. Unii mai trăiesc perioada anilor 90, unii mai trăiesc cu imaginea unui regim comunist din perioada lui Voronin, fără să-și deie seama că în ultimii zece ani lucrurile au cunoscut o metamorfoză radicală.

E straniu câns se vorbește la infinit despre pericolul renunțării la vectorul european, dar în același timp se recunoaște că actuala putere nu are nimic în comun cu vectorul european. E straniu când occidentul vorbește despre lupta împotriva corupției, dar în același timp acordă o susținere necondiționată unui regim corupt.

Se vorbește despre pericolul schimbării configurației viitorului legislativ, unde ar putea domina forțele declarate pro-ruse, însă se evită discuția despre o capturare de către grupările oligarhice a întregului sistemul politic. Parlamentul și-a pierdut legitimitatea de facto din momentul în care partidele parlamentare au fost pulveralizate, iar rămășițele lor au format prin șantaj și corupție, o nouă majoritate parlamentară care nu mai este recunoscută de întreaga societate. Organele de forță, serviciul de informații, justiția, Curtea Constituțională au căzut în captivitatea unei grupări criminale sub privirea “partenerilor externi”. În final, au căzut și următoarea redută – Guvernul, ales cu grave încălcări, investit noaptea în mare taină, departe de ochii lumii. Suntem deja într-o situație în care putem vorbi deschis de o lovitură de stat, care s-a realizat treptat, pe tăcute, dar nu prin focuri de arme, ci prin șantaje, amenințări și corupere. S-a ajuns până și la șantajarea și amenințarea președintelui țării, în cazul în care va refuza să desemneze pentru postul de prim-ministru o figură docilă a lui Plahotniuc, fapt care l-a recunoscut recent fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

Astăzi basarabeni au de ales între niște alegeri anticipate, care ar reseta puterea politică și tolerarea actualei stări de lucruri, care în final se va solda cu acapararea totală a ultimei redute – Președinția. În martie ar urma să aibă loc alegerile șefului. Se cunoaște deja că cel mai probabil pretendent la această funcție este Vladimir Plahotniuc. În acest fel, se va pune ultima cărămidă într-un sistem politic total controlat, în care nu va mai exista nicio separare a puterilor, care nu va mai putea fi schimbat prin niciun fel de alegeri democratice.

Unicul paravan ideologic în spatele căruia s-au ascuns aceste mișcări de acaparare a statului a fost povestea despre “pericolul rusesc”, care a determinat SUA, Uniunea Europeană să prefere conservarea unui regim criminal, dar docil, în dauna intereselor cetățenilor Republicii Moldova, care refuză să mai suporte actuala stare a lucrurilor.

Cel mai tristă este poziția adoptată de România, stat considerat prieten de o bună parte a basarabenilor. Devine cu totul neînțeleasă atitudinea Bucureștiului, care în loc să se solidarizeze cu mișcările protestatare, a acordat un vot de încredere actualei puteri, aliniindu-se războiului informațional al regimului împotriva basarabenilor. E important de evidențiat că o astfel de atitudine a factorilor de luare a deciziilor din România nu face decât să îndepărteze și să deziluzioneze chiar și pe cei mai fervenți susținători ai unirii. Oamenii care au așteptat un sprijin din partea confraților săi s-au trezit diabolizați și lăsați în voia soartei nu doar de Occidentali, care își rezolvă propriile interese în modul cel mai pragmatic, dar și de cei care au promis de nenumărate ori să promoveze interesele populației basarabene. România a pierdut unica șansă de a atrage simpatia segmentelor ostile, pe care nu o va mai avea.

În fiecare zi, lumea din Basarabia se întreabă: Românie, de ce ne-ai trădat?

Aici am doar o singură explicație – România a încetat să mai fie un stat suveran, o Țară. România nu mai este capabilă să-și apere și promoveze interesele naționale, aliniindu-se tacit agendelor stăpânilor săi adevărați, care se joacă pe tablă de șah cu viețile popoarelor.

În aceste condiții, cine mai poate vorbi despre o „unire”?

La întreabarea firească a multor prieteni din România despre simpatiile și orientările celor care protestează în centrul Chișinăului pot să spun un singur lucru: sunt persoane cu politice și geopolitice diferite, chiar opuse. În premieră pentru Republica Moldova, unioniștii au dat mâna cu moldoveniștii, liberalii au dat mâna cu socialiștii, proeuropenii, proromânii și prorușii s-au aliniat într-o singură coloană împotriva unui pericol comun care vizează fiecare basarabean: acapararea sistemului politic de către o clică criminală, care nu are niciun fel de valori, niciun fel de principii, niciun fel de orientare geopolitică.

Standard

9 gânduri despre „De ce România a trădat românii basarabeni? Pe scurt despre situația de la Chișinău

 1. Emil zice:

  ”În fiecare zi, lumea din Basarabia se întreabă: Românie, de ce ne-ai trădat?”
  Chiar asa sa fie?! Ma indoiesc. Daca basarabenii ar dori unirea, ea s-ar face imediat.

  Apreciază

  • unirea cu cine? Cu coruptii si mafiotii, tiganii din Ferentari din guvernul din Bucuresti? sa blocheze elena udrea, ciolos, si altii proiectele europene pentru Edinet Cahul si Soroca, pentru ca nu le iese lor spaga si mita?

   Vedeti-va de treaba, uitati-va la tarile mici europene ca si SLOVENIA croatia, ce s-au dezvoltat, sau CATALONIA euro-regiune din Spania sponsorizata de Bruxelles, unde economia duduie?

   Europa nu are nevoie de nationalisme ieftine patetica ca si Pavlicenco si vrajelile platformei DA, sposnorizata de fratii Topa si plahotniuc. Vrajeli unioniste patetice, ca sa consume energia electoratului aiurea, cand Romania nu a investit mai-nimic in Moldova decat niste gradinite si curent electric platit pentru 2 luni de zile.

   Moldova are nevoie de PROEICTE EUROPENE, bani, de la UE ,ca si Catalonia in spania , pe EURO-REGIUNI ,cereti-va drepturile Euro-regiunile in CAHUL Soroca si Tiraspol, si banii europeni pe descentralizare, banii NU in buzunarul lui Plahotniuc, ci in regiunile autonome DIRECT din Bruxelles!!!

   Apreciază

 2. Pingback: La lluita moldava contra la manipulació i el silenciament dels mitjans

 3. george zice:

  Romania a tradat da interesul vostru e sa mergeti in Romania si sa va gasiti rostul acolo, economic, job, politic, totul cu cetatenie romana. Pentru ca viitorul nu are nici o legatura cu estul european, ci cu Romania.

  Apreciază

 4. VICTOR zice:

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon

  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane

  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  DISTRIBUIȚI Facebook Twitter
  Articolul precedent
  Leul, -impresionat- in continuare de cresterea euro
  Articolul următor
  Romanii cu identitate furata, condamnati pe nedrept in Occident
  ARTICOLE SIMILAREDE LA ACELAȘI AUTOR
  psihiatri
  Actualitate
  Peste 400 de medici psihiatri din întreaga țară au semnat o scrisoare-manifest adresată ministerului Sănătății
  cred bacalaureat
  Actualitate
  „Cântarea României” reloaded: Elevi puşi să-i scandeze numele agramatului de PLM

  Actualitate
  Recomandările poliției pentru conducătorii auto
  7 COMENTARII
  adela 21:14, 29 octombrie 2017 at
  nu am cuvinte sa descriu ce am simtit vizavi de acest nemernic ,in 2015 la stejaris a murit un om datorita incapacitatii acestui nemernic, eu m-am dus disperata la el i-am dat bani ,dar nu a facut absolut nimic,am vorbit cu bolnavii din salon si asa am aflat ca are tarif ,sunt revoltata ,dar acest criminal in halat alb inca profeseaza .colegiul medicilor ce rol are ???? mi-aș dori din suflet ca toti cei care sau intersectat cu acest zis doctor să scrie,să încercăm să luăm atitudine.

  CORNEL 10:35, 30 octombrie 2017 at
  Este adevarat,perfect adevarat.Din Sanpetru LUPUL OILOR A AJUNS LA STEJERIS iar LEOVEANU IN SOMAJ.Era tupeist si spunea de la obraz”totul costa”

  Adela 12:55, 30 octombrie 2017 at
  Bună ziua doamna, îl cunosc foarte bine pe doctorul Leoveanu, nu pot să vă spun prea multe, dar ceea ce vreau să știți este că e bine, chiar foarte bine.

  NICU STOIAN 13:12, 31 octombrie 2017 at
  Da stiu episodul cand doctorul Leoveanu a fost dat afara si a doua zi LUPU SI ANGELA au venit foarte devreme pe sectie si ne-au avertizat ca vine in inspectie MINISTRA BARTOS datorita lui LEOVEANU si sa ii multumim lui.A spus daca suflati ceva zburati cu totii din spital si va las sa muriti ca pe niste caini.Avea un ton rusofon si metalic.Era turbat si nervos.Toata lumea tremura si el il calomnia pe Dr.Leoveanu.Amenda sanepidului era pentru cheful lui de aniversare si nu pentru curatenie.Tinuse o masa in”sala coloanelor”,iar noi am fost invoiti in sat sa nu fim prezenti.El l-a omorat si pe Cornel Florescu un gropar care nu avea de unde cotiza si nu i-a scos apa din plamani.Intr-o zi i-a spus se gaseste cine sa te ingroape si pe tine.Leo era turbat cand ne vedea beti.Nu tolera chestia asta.A luat in vara lui 2000 un bidon de cola,era foarte cald si am mers la dansul la cabinet.S-a incruntat si mi-a spus acum iesi afara.A venit cu bidonul in salon.A pus la toti din salon cola si a tinut de un pahar si pentru dansul,a baut aceasta cantitate din sticla de fata cu noi fara teama ca „sunt microbi”.Cand a iesit din salon a spus”e ultima data cand faceti asta.Eu nu sunt Dr.Lupu”Lupu facea conservele de iarna cu fetele de la bucatarie,iar fructele din livada erau numai pentru el la fel ca si ajutoarele care veneau pentru spital.Erau garzi in care nici nu urca pe sectie.Am muncit cu bolnavii mai zdraveni toata vara la casa lui din Sanpetru.Avea mare pica pe Leoveanu.Singura asistenta care era ok cu domnul Dr.Leoveanu era GABI BOTA si fetele de la bucatarie.

  FLORIN 18:36, 13 decembrie 2017 at
  Perspectiva etichetării reprezintă o schemă legitimă de analiză a proceselor sociale,colegiale si deontologice medicale care influenţează experienţa educaţională şi contribuţiile unor asemenea procese la succes sau eşec în formarea colegilor mai tineri,mai ales a viitorilor medici,,plasând cauzalitatea ultimă a succesului sau insuccesului nu în afara şcolii,facultatii si bunei cresteri ci examinând ceea ce se petrece în interiorul unei colectivitati din lumea medicala. Teoria etichetării atrage atenţia, de exemplu, asupra variatelor mecanisme evaluative (atât formale, cât şi informale) ce operează în şcoală, asupra modurilor în care şcolile alimentează şi sprijină asemenea mecanisme, asupra felului în care reacţionează studentii medicinisti, care sunt rezultatele în ceea ce priveşte interacţiunea interpersonală bazată pe modul în care aceste mecanisme 1-au evaluat pe fiecare dintre studenti şi cum. În timp, consecinţele faptului de a avea o anumită etichetă evaluativă influenţează opţiunile oferite unui doctor DICTATOR,INUMAN,PUS PE CAPATUIALA SI JAF.DE UNDE AI AVUT BANII GREI PENTRU CONACUL DIN SANPETRU.VA VENI O ZI CAND VEI PLATII NEMERNICIILE FACUTE DOCTORE LUPU GHEORGE TUDOR.

  FLORIN 19:12, 13 decembrie 2017 at
  Omul este un izvor de gânduri, de trăiri şi de sentimenteDE DURERE SI BOALA UNEORI NECRUTATOARE SI TERMINALA.. Nimeni nu a încercat să numere câte sentimente există în sufletul unui om in pragul mortii pentru că acestea nu se pot număra, căuta sau accesa, deoarece nimeni şi nimic nu au dreptul să le distrugă, umilească, mutileze şi şă-şi bată joc de ele.Doctorul LUPU GHEORGHE TUDOR,un venetic fara inima,si-a umilit colegul mai tanar si si-a calcat sfantul juramant a lui HIPOCRATE CARE POATE NU SE DEPUNE IN BASARABIA.
  Nimeni nu are dreptul să se joace cu ele, cu vorbele şi cu tot ce ar distruge acest izvor curat… ”sentimentul sufletesc”, mai ales când este al aproapelui tău, deoarece acestea sunt lucruri care dor şi dor foarte tare, iar cicatricile rămase sunt ireparabile; pentru totdeauna, lasă sechele şi traume. Distrugerea sentimentală a unui om, a celui drag şi apropiat este aidoma unei ”condamnări la moarte”, o condamnare înceată, dar foarte sigură, iar esenţa vieţii ar fi liniştea şi împlinirea sufletească.
  OARE ACEST DOCTOR LUPU CU UNTERIBIL CONAC AVEA SUFLET?

  UN GRUP DE FOSTI BOLNAVI CARE MAI TRAIM 14:15, 19 decembrie 2017 at
  Se cade sa spunem LA MULTI ANI DOMNULUI DOCTOR LEOVEANU T.IONUT HORIA!Lui Lupisor ce sa ii putem ura:un alt si nou conac,garzi sau zgarzi suficient de multe,o armata de slugi care sa aiba grija de VILA-CONAC,baietii in posturi cheie cu bani multi,spalati sa nu se infesteze de TBC,ajutoare daca mai vine prin tara Domnul Valentin,gratare pe Lempes!Ne cerem scuze dragul si iubitul nostru Domn Doctor IONUT HORIA T.LEOVEANU ca am fost atat de rezervati si saraci in urari dar domnia dumneavoastra oricum erati doctorul saracilor si erati multumit si asa……Principalul LUCRU ESTE SA NE FITI SANATOS SI MAI URCATI PRIN STEJERIS SI/SAU SANPETRU caci vorba ceea romaneasca”nu mor caii cand vor cainii”,inca suntem suficienti care sa va aparam!Cu drag sa va bucurati de viata,de ziua de maine si sa ramaneti acelasi om milos,ajutator,saritor si sufletist.Va meritati meseria aleasa si nu mai plecati urechea la ce spun tot felul de fraieri si cozi de topor(slugi,slujitori,vistiernici si alte specimene obisnuiti sa pupe dosul dar nu al mainii…..)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s