Politica

De ce România a trădat românii basarabeni? Pe scurt despre situația de la Chișinău


În ultimul timp, urmărim o prezentare absolut distorsionată a situației din Republica Moldova, care vine fie din incapacitatea mediului jurnalistic de la București de a depăși vechile tipare, fie urmăresc o agendă prestabilită de interesele din afara României.

Dacă e să judecăm conform presei afiliate oligarhului Vlad Plahotniuc (Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3), Republica Moldova se află în pragul unei lovituri de stat inspirate de serviciile secrete rusești, tancurile rușilor sunt gata să invadeze Basarabia, iar oamenii care ies în stradă, sunt orientați exclusiv spre Rusia și visează să destabilizeze situația socio-politică din țară, deviind vectorul politicii externe al Republicii Moldova. Același discurs îl practică și o bună parte a mass-media, ale căreia sursă predilectă este tocmai media-holdingul lui Plahotniuc, în special Publika TV.

O bună parte a analiștilor, care se dau cu părerea în studiourile TV de la București, rămân captivi a unor imagini învechite asupra realităților de la Chișinău. Unii mai trăiesc perioada anilor 90, unii mai trăiesc cu imaginea unui regim comunist din perioada lui Voronin, fără să-și deie seama că în ultimii zece ani lucrurile au cunoscut o metamorfoză radicală.

E straniu câns se vorbește la infinit despre pericolul renunțării la vectorul european, dar în același timp se recunoaște că actuala putere nu are nimic în comun cu vectorul european. E straniu când occidentul vorbește despre lupta împotriva corupției, dar în același timp acordă o susținere necondiționată unui regim corupt.

Se vorbește despre pericolul schimbării configurației viitorului legislativ, unde ar putea domina forțele declarate pro-ruse, însă se evită discuția despre o capturare de către grupările oligarhice a întregului sistemul politic. Parlamentul și-a pierdut legitimitatea de facto din momentul în care partidele parlamentare au fost pulveralizate, iar rămășițele lor au format prin șantaj și corupție, o nouă majoritate parlamentară care nu mai este recunoscută de întreaga societate. Organele de forță, serviciul de informații, justiția, Curtea Constituțională au căzut în captivitatea unei grupări criminale sub privirea “partenerilor externi”. În final, au căzut și următoarea redută – Guvernul, ales cu grave încălcări, investit noaptea în mare taină, departe de ochii lumii. Suntem deja într-o situație în care putem vorbi deschis de o lovitură de stat, care s-a realizat treptat, pe tăcute, dar nu prin focuri de arme, ci prin șantaje, amenințări și corupere. S-a ajuns până și la șantajarea și amenințarea președintelui țării, în cazul în care va refuza să desemneze pentru postul de prim-ministru o figură docilă a lui Plahotniuc, fapt care l-a recunoscut recent fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

Astăzi basarabeni au de ales între niște alegeri anticipate, care ar reseta puterea politică și tolerarea actualei stări de lucruri, care în final se va solda cu acapararea totală a ultimei redute – Președinția. În martie ar urma să aibă loc alegerile șefului. Se cunoaște deja că cel mai probabil pretendent la această funcție este Vladimir Plahotniuc. În acest fel, se va pune ultima cărămidă într-un sistem politic total controlat, în care nu va mai exista nicio separare a puterilor, care nu va mai putea fi schimbat prin niciun fel de alegeri democratice.

Unicul paravan ideologic în spatele căruia s-au ascuns aceste mișcări de acaparare a statului a fost povestea despre “pericolul rusesc”, care a determinat SUA, Uniunea Europeană să prefere conservarea unui regim criminal, dar docil, în dauna intereselor cetățenilor Republicii Moldova, care refuză să mai suporte actuala stare a lucrurilor.

Cel mai tristă este poziția adoptată de România, stat considerat prieten de o bună parte a basarabenilor. Devine cu totul neînțeleasă atitudinea Bucureștiului, care în loc să se solidarizeze cu mișcările protestatare, a acordat un vot de încredere actualei puteri, aliniindu-se războiului informațional al regimului împotriva basarabenilor. E important de evidențiat că o astfel de atitudine a factorilor de luare a deciziilor din România nu face decât să îndepărteze și să deziluzioneze chiar și pe cei mai fervenți susținători ai unirii. Oamenii care au așteptat un sprijin din partea confraților săi s-au trezit diabolizați și lăsați în voia soartei nu doar de Occidentali, care își rezolvă propriile interese în modul cel mai pragmatic, dar și de cei care au promis de nenumărate ori să promoveze interesele populației basarabene. România a pierdut unica șansă de a atrage simpatia segmentelor ostile, pe care nu o va mai avea.

În fiecare zi, lumea din Basarabia se întreabă: Românie, de ce ne-ai trădat?

Aici am doar o singură explicație – România a încetat să mai fie un stat suveran, o Țară. România nu mai este capabilă să-și apere și promoveze interesele naționale, aliniindu-se tacit agendelor stăpânilor săi adevărați, care se joacă pe tablă de șah cu viețile popoarelor.

În aceste condiții, cine mai poate vorbi despre o „unire”?

La întreabarea firească a multor prieteni din România despre simpatiile și orientările celor care protestează în centrul Chișinăului pot să spun un singur lucru: sunt persoane cu politice și geopolitice diferite, chiar opuse. În premieră pentru Republica Moldova, unioniștii au dat mâna cu moldoveniștii, liberalii au dat mâna cu socialiștii, proeuropenii, proromânii și prorușii s-au aliniat într-o singură coloană împotriva unui pericol comun care vizează fiecare basarabean: acapararea sistemului politic de către o clică criminală, care nu are niciun fel de valori, niciun fel de principii, niciun fel de orientare geopolitică.

Anunțuri
Standard

8 gânduri despre „De ce România a trădat românii basarabeni? Pe scurt despre situația de la Chișinău

 1. Emil zice:

  ”În fiecare zi, lumea din Basarabia se întreabă: Românie, de ce ne-ai trădat?”
  Chiar asa sa fie?! Ma indoiesc. Daca basarabenii ar dori unirea, ea s-ar face imediat.

  Apreciază

  • unirea cu cine? Cu coruptii si mafiotii, tiganii din Ferentari din guvernul din Bucuresti? sa blocheze elena udrea, ciolos, si altii proiectele europene pentru Edinet Cahul si Soroca, pentru ca nu le iese lor spaga si mita?

   Vedeti-va de treaba, uitati-va la tarile mici europene ca si SLOVENIA croatia, ce s-au dezvoltat, sau CATALONIA euro-regiune din Spania sponsorizata de Bruxelles, unde economia duduie?

   Europa nu are nevoie de nationalisme ieftine patetica ca si Pavlicenco si vrajelile platformei DA, sposnorizata de fratii Topa si plahotniuc. Vrajeli unioniste patetice, ca sa consume energia electoratului aiurea, cand Romania nu a investit mai-nimic in Moldova decat niste gradinite si curent electric platit pentru 2 luni de zile.

   Moldova are nevoie de PROEICTE EUROPENE, bani, de la UE ,ca si Catalonia in spania , pe EURO-REGIUNI ,cereti-va drepturile Euro-regiunile in CAHUL Soroca si Tiraspol, si banii europeni pe descentralizare, banii NU in buzunarul lui Plahotniuc, ci in regiunile autonome DIRECT din Bruxelles!!!

   Apreciază

 2. Pingback: La lluita moldava contra la manipulació i el silenciament dels mitjans

 3. george zice:

  Romania a tradat da interesul vostru e sa mergeti in Romania si sa va gasiti rostul acolo, economic, job, politic, totul cu cetatenie romana. Pentru ca viitorul nu are nici o legatura cu estul european, ci cu Romania.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s