Politica

Moldoscepticism?


Nu vom greși deloc dacă vom introduce în circuit termenul de “moldoscepticism” pentru a descrie acea stare de spirit care este generată de o lipsă totală de încredere în instituțiile statului, dar și în potențialul societății moldovenești de a schimba ceva. Am putea vorbi mult și bine despre fenomenul corupției care a impregnat întregul sistem, începând cu grădinițele și terminând cu “cel mai urât dintre pământeni”, însă problema este mult mai profundă. Putem vorbi de o neîncredere a societății în propria “elită”, neîncrederea oamenilor în lege, neîncrederea oamenilor în oameni, în cele din urmă. De aici vine și nedorința cetățenilor de a se mai asocial cu tot ce înseamnă Republica Moldova.

“Cultivarea sentimentelor patriotice” e cea mai comodă, cea mai superficială și cea mai proastă „soluție” pe care ar propune cineva. Patriotismul nu se deprinde în școală, nu se insuflă prin lozinci și poezii și nici prin discursuri de la tribuna parlamentului care adie prea mult a populism electoral.

Patriotismul se naște acolo unde fiecare persoană își îndeplinește sarcinile care îi revin. Patriotismul se naște acolo unde gunoierul, polițistul, medicul, profesorul, ministrul, deputatul și președintele țării are sentimentul onoarei și a cuvântului și cât nu s-ar părea de straniu – își fac treaba „ca la carte”.

Nu „unioniștii” naivi și infantili sau “unionismul” pun în pericol “statalitatea” Republicii Moldova, ci acea tumoare malignă care omoară întreaga societatea din interior. Societatea noastră se autodevorează, iar “unionismul” este doar un simptom (nu soluție, deocamdată). În zadar unei se războiesc cu simptomele, dacă nu sunt în stare să realizeze adevărata rădăcină a răului.

P.S.: de altfel, în ultimele sondaje de opinie nu există nicio persoană publică care ar acumula 25-30 la sută din simpatiile populației, ceea ce nu spune multe.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s