Securitatea naţională

Un posibil scenariu în cazul unirii Basarabiei cu România


Așadar, să facem un exercițiu de imaginație pentru a scoate la iveală posibilele riscuri:

În Republica Moldova are loc un referendum național prin care majoritatea cetățenilor votează în favoarea unirii cu România.

Un șir de localități din regiunea de nord și sud a republicii refuză să recunoască rezultatele referendumului, din momentul în care majoritatea cetățenilor din aceste raioane au votat împotrivă.

În temeiul articolului 5 (1) a legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, localitățile din nord și sudul republicii, în care majoritatea locuitorilor au votat împotriva unirii cu România (raioanele Bălți, Edineț, Râșcani, Fălești, Florești, Ocnița, Soroca, Taraclia etc.), organizează referendumuri locale, prin care se pronunță pentru intrarea în componența regiunii autonome Găgăuzia.

În temeiul articolului 1 (4) a legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, regiunea își rezervă dreptul la autodeterminare. Astfel, regiunea din nordul și sudul proclamă înființarea Republicii Moldova cu capitala la Bălți. Unitatea militară din Bălți, dar și o parte a structurilor de forță și securitate trec în subordinea noii entități politice.

Raioanele din centrul teritoriului dintre Prut și Nistru (regiunea din jurul Chișinăului) devin parte componentă a României, iar trupele militare românești intră pe acest teritoriu pentru a asigura securitatea și pacea.

O câteva zeci de militari ai grupului operativ al forțelor militare ale armatei ruse sosesc în noua autoproclamata Republica Moldova, în regiunile de sud și nord pentru asigurarea protecției cetățenilor din aceste teritorii și pentru a acorda asistență localnicilor. Sunt formate detașamente de voluntari, înarmați și instruiți de ofițerii armatei ruse. Paralel, în regiunea Odesa se formează detașamente de voluntari care proclamă crearea Republicii Basarabia. Aceștia declară ieșirea din componența Ucrainei și unire cu noua Republică Moldova.

Republica Moldova, Republica Basarabia și Republica Moldovenească Nistreană semnează acordul de formare a Republicii Federale Moldovenești, care include regiunile din sudul, nordul a teritoriului dintre Prut și Nistru, raioanele din stânga Nistrului și raioanele din regiunea Odesa. Noua capitală a Republicii Federale Moldovenești devine orașul Bălți.

Republica Federală Moldovenească își proclamă independența și solicită comunității internaționale recunoașterea sa.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s