Uncategorized

Excluderea imunității deputaților – desființarea parlamentului


Ca și în cazul alegerii președintelui prin vot direct, puterea a prins opoziția într-o capcană în care nimeni nu s-a așteptat. Recent, președintele legislativului Adrian Candu a declarat că majoritatea parlamentară va iniția o procedură de colectare de semnături a deputaților necesar pentru un proiecte de lege constituțională prin care deputații vor fi lipsiți de orice imunitate.

E o idee evident absurdă și periculoasă, care pune în pericol tot ce înseamnă democrație parlamentară. Ceea ce mai numim noi astăzi for reprezentativ suprem al țării va înceta să mai fie o autoritate. Orice deputat va putea fi reținut, percheziționat, amenințat cu dosare, arestat pentru a fi determinat să voteze “așa cum trebuie”. Observăm cum această schemă lucrează perfect în ceea ce privește aleșii locali. În cazul în care aceste modificări chiar vor fi adoptate, putem să spunem adio parlamentarismului și bun venit dictaturii oligarhice totale. De facto, organul legislativ va înceta să mai existe ca instituție politică, iar cel mai nostim este faptul că ideea și inițiativa nu vine din partea puterii, ci chiar din partea celor care critică guvernarea. Adică, prin inițiativa sa, Platforma DA nu a făcut decât să înșurubeze și mai mult sistemul, împingându-l tot mai mult spre un totalitarism caricatural.

Tactica celor din opoziție a fost una destul de simplă: să înaintăm orice revendicare aberantă, ce ar prinde la mase, dar care teoretic nu ar putea fi realizată de cei de la putere. Nimănui nici nu i-ar fi trecut prin cap că astfel de idei năstrușnice ar putea fi chiar realizate într-o bună zi, întorcând carul de partea guvernării.

Opoziția nu a făcut decât să urmeze stângaci lozinca revoluționarilor de stânga: „fiți realiști, cereți imposibilul”, o expresie pe care unii o atribuie lui Che Guevara, iar alții lui Jean-Paul Sartre, așteptându-se probabil la niște răspunsuri și reacții negative din partea celor de la putere, care ar stimula strada la revoltă. Iată că acest lucru nu s-a întâmplat și acum tot ce înseamnă mișcare protestatară s-a pomenit într-un blocaj politic serios, din care nu va mai putea ieși.

Republica Moldova a demonstrat odată în plus că este țara tuturor posibilităților și cea mai perversă fantezie, cât de aberantă nu ar părea, poate deveni realitate. Somnul rațiunii opoziției a născut în sânul puterii un monstru, care în fiecare zi suferă de tot felul de mutații. Așa că fiți atenți la ce visați, ar putea să se împlinească într-o bună zi.

Slava Domnului, cei de la Platformă nu au inclus în revendicările sale și introducerea pedepsei cu moartea.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s