nelaloc

Despre tinerii „open minded”


Astăzi, pentru unii e foarte cool să te aliniezi „gândirii critice”, să fii “open-mind”, exprimându-ți revolta adolescentină față de orice: față de ceea ce consideri fățărnicia lumii, față de morală, față de mentalități învechite, față de religie sau tot felul de prejudecăți care „ar împiedica progresul”.

Problema este că nici astfel de oameni nu sunt lipsiți de stereotipuri. În general, stereotipurile nu există doar la cimitir. Există un set de idei, de care cei “deschiși la minte” nu ar îndrăzni niciodată să supună îndoielii, pentru că le consideră niște dogme care nici nu pot fi puse în discuție: libertatea individuală, egalitatea tuturor oamenilor, știința modernă, democrația sau însăși idea de progres.  

Cel mai interesant este că anume aceștia se arată de cele mai dese intoleranți, dogmatici și violenți în limbaj, chiar dacă vorbesc foarte mult despre toleranță și diversitate. Tinerii “open mind” e un fel de sectă totalitară care acceptă doar oamenii care tind să gândească doar în limitele aceleași scheme mentale, care poate fi redusă la un mănunchi de idei fixe izvorâte din “aparatul dogmatic” pe care l-am pomenit mai sus.

Gândirea critică absolută ar presupune să te îndoiești de orice, să nu accepți nimic ca fiind un adevăr absolut. Or, cei care se consideră a avea “gândire critică” nu fac decât să lupte împotriva unei sistem închis de idei folosind drept armă un sistem la fel de închis, folosind un limbaj de lemn sau un discurs destul de standardizat. Aici e o chestiune de modă, iar moda se schimbă. Un ateu lipsit de o elementară cultură religioasă e la fel de obscurantist ca un religios pe care nu îl interesează știința.

De altfel, nu văd nimic revoluționar în acei tineri în perioada de pubertate, care pretind că „ar gândi critic” din momentul în care gândirea lor e o sincronizare perfectă la „spiritul vremii”, fără a mai reuși să iasă din limitele  unor prejudecăți promovate în mass-media sau spațiu virtual. Adevărați disidenți au fost întotdeauna opuși curentului dominant al timpului în care au trăit, în timp ce la noi cei “deschiși la minte” sunt mai curând cei care pășesc într-o singură coloană, fără a mai reuși să iasă din niște tipare.

Anunțuri
Standard

2 gânduri despre „Despre tinerii „open minded”

 1. hhv zice:

  tineretul din Moldova este un tineret superior celor din Romania sau Occident in general.

  Tineretul din Moldova Rusia si alte tari ortodoxe este un tineret superior, spiritual, rreligios, moralist, care are un scop.

  Insa acest tineret este debusolat intr-o lume globalizata, si nu isi gaseste locul.

  Cand toti sunt homosexuali si pedofili, a fi NORMAL sau moral sau orthodox, este o ANORMALITATE!

  Normalul devine anormal!

  singura sansa a tineretului din RUSIA sa invinga tineretul pedofil, dezaxat ,poponar, cumparat

  lenes

  obez,

  si asistat social pe ,,social benefit,, din OCCIDENT( America UK Franta etc)

  este sa inceapa un JIHAD ORTODOX ELECTRONIC

  UN ATAC CIBERNETIC DE PROPORTII asupra occidentului

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s