basarabia, Geopolitica

Este ambasadorul SUA de la Chișinău un filorus?


Declarațiile ambasadorului SUA de la Chișinău sunt pe cale să producă o adevărată revoluție în mințile adepților unionismului din Basarabia, nuanțând foarte clar faptul că agenda SUA de extindere a frontierelor euro-atlantice nu presupune o agendă de unificare a Republicii Moldova cu România. În harta geopolitică americană, în ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, pachetului problemelor Ucrainei și Republicii Moldova i se rezervă un rol separat.

Enunțarea ideii de “națiune moldovenească” nici pe departe nu presupune o susținere a unor curente filoruse. Dimpotrivă, prin filiera rețelelor miliardarului american George Soros, în ultimii ani, în spațiul public din Basarabia se încearcă promovarea activă a așa-numitului concept al “națiunii civice”. Desigur, e vorba de un nou tip de moldovenism, care, de această dată, nu se alimentează din tezele ideologilor sovietici, ci tocmai din tezele liberalilor americani.

Cine stăpânește lumea ideilor, controlează și realitățile politice și sociale. Iată de ce abordarea SUA, care nu este nicidecum una nouă, nu trebuie să ne mire.

Presupune “noul moldovenism” o separare conceptuală Basarabiei de România? Da. Pentru că menținerea Republicii Moldova în calitate de stat independent, în viziunea diplomației americane, reprezintă o garanție a stabilității regionale, iar construcția unei noi identități, în baza unor valori liberale și universaliste ar reprezenta o soluție pentru consolidarea acestui stat-pion în regiune. Prin enunțarea unui „moldovenism euro-atlantist”, Washingtonul încearcă să-și cimenteze prezența în regiune, slăbind nu doar influența Federației Ruse, dar și a României, care este privită mai curând ca o “a cincea roată la căruță”.

De ce nu ar accepta SUA un proiect al unificării Republicii Moldova și României? Pentru că SUA și UE, luând în considerație prestația precară a Bucureștiului în ceea ce privește implicarea în rezolvarea problemelor la nivel internațional și regional, privesc destul de sceptic asupra capacității României de a realiza un astfel de proiect, care ar implica o multitudine de riscuri în ceea ce privește securitatea regională. Așa cum nimeni nu poate prevedea un scenariu al evenimentelor care ar succeda o eventuală modificare a frontierelor în Europa de Est, SUA se va feri de orice aventurare în astfel de proiecte, mai ales dacă ar putea aduce mai multe probleme decât soluții.

De altfel, însăși ideea “unionismului” este lipsită de orice proiect, fiind mai curând mai curând o manifestare a unor nostalgii, decât o proiecție al unui sistem de idei și viziuni pe termen lung.

http://www.publika.md/embed_iframe.php?id=1746351

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s