Uncategorized

Criză identitară în RM: doar 18 la sută se asociază cu o identitate etno-culturală?


Ultimul sondaj, realizat de IMAS, la comanda Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning ne prezintă o realitate tristă în ceea ce privește profilul identitar, pe care, din păcate, a ignorat o bună parte a presei.

De fapt, studiul demonstrează cum criza identitară este una mai profundă decât ne imaginam și nu e legată nicidecum de veșnica dezbatere “moldoveni-români”.

Așadar, la întrebarea: “Din următoarele sintagme, care descrie cel mai bine identitatea dvs.?”, 53 la sută din respondenți au plasat pe primul loc cetățenia Republicii Moldova, în timp ce identitate etno-culturală este plasată pe primul loc doar de 9 la sută, iar pe locul doi de 18 la sută din respondenți.

identitatea

Din păcate, printre opțiuni nu a fost propusă și identitatea religioasă. Totuși, îndrăznesc să presupun că o astfel de identificare ar acumula un procent mult mai mic.

Despre ce ne vorbesc aceste cifre? Despre o disoluție a coeziunii sociale în baza unui sistem de valori tradiționale, etico-morale și etno-culturale, prin substituirea lor cu legăturile formal-juridice și politice, precum cea de cetățean al Republicii Moldova. O astfel de criză existențială lovește nu doar minoritățile etnice, dar și segmentul majoritar.

Cu alte cuvinte, doar 18 la sută are o identitate etnică clară, indiferent dacă e vorba de cei care se identifică moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi etc.

Atomizarea societății basarabene, ștergerea oricărei identități colective nu este decât rodul acelor experimente social-economice și politice la care am fost supuși timp de 25 de ani: influența ideologică liberală, prin intermediul mass-media și societății civile, ștergerea oricărei memorii istorice, slăbirea legăturii dintre generații, destrămarea familiei tradiționale, migrația de la sat la oraș, precum și cea în afara țării, dispariția culturii și modului de viață rural, lipsa unei elite naționale, dar și punere pe prim plan a consumului în dauna relațiilor sociale. Toate acestea, luate împreună, sporesc atmosfera de apatie social-politică, lipsa oricăror idealuri etico-morale, dezorientare și nivelul de dezorganizare socială, efectele cărora se resimt în viața economică și politică.

Din păcate, această nimicire a identității colective etno-culturale și religioase se combină perfect cu ideea de “națiunea civică”, promovată pe linia rețelelor Soros, în care accentul este pus nu pe niște valori etico-morale identitare, ci norme juridice.

E vorba aici de un război identitar, căruia nu suntem pregătiți să facem față. Deznaționalizarea, așa cum am perceput-o noi în perioada sovietică, este înlocuită cu un alt tip de deznaționalizare: prin deconstrucția metodică a întregului universal cultural și spiritual prin care s-au definit părinții, bunicii și strămoșii noștri. Cu o viteză uimitoare, noi continuăm să dispărem din istorie nu doar dintr-o perspectivă demografică, dar și ca popor cu niște elemente identitare distinctive.

În acest caz, întrebarea nu mai este “suntem moldoveni sau români?”, ci “a fi sau a nu fi?”.

Standard

Un gând despre „Criză identitară în RM: doar 18 la sută se asociază cu o identitate etno-culturală?

  1. iubire zice:

    Să nu mai uităm, dacă vrem să nu mai greşim: Ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!
    Eu, din nevrednicie, desigur, am ajuns să Îi zic pentru a doua oară lui Dumnezeu: „Să fiu blestemată dacă mai intru pe…”..Prima dată. deşi, am murit de frică, că n-o să fiu în stare, am ieşit de pe fb. Eu, care, de când mă ştiu, m-am străduit din răsputeri să nu fac nici măcar promisiuni, de teamă că nu o să le respect.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s