Geopolitica

Ucraina – „butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României


Pentru Rusia, Ucraina nu a fost niciodată un partener de încredere. Ucrainenii au avut întotdeauna un specific național, care i-a diferențiat foarte mult de ruși: spiritul liberal și anarhist, izvorât din tradiția kăzăcimii de la margine de imperiu s-a aflat mereu în contradicție cu tradiția autocratică și colectivismul rusesc.

După căderea URSS, Rusia a fost statul care a preluat integral datoria externă care revenea statului ucrainean, în ciuda acestui fapt ucrainenii au pretins și la drepturile asupra proprietății unionale, în virtutea faptului că au stat la baza fondării Uniunii Sovietice. Ucrainenii au fost fondatorii URSS, dar au evitat dintotdeauna să-și asume responsabilitatea pentru propria politică în cadrul acestei structuri supranaționale, încercând mereu să transfere întreaga vină pentru crimele sovietice pe seama Rusiei. Fiind al doilea stat ca pondere, în URSS, Ucraina și ucrainenii poartă o responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat în perioada sovietică, însă ei au evitat de fiecare dată orice asumare a răspunderii.

Timp de peste două decenii, ucrainenii au tot șantajat Rusia, profitând de tranzitul de gaze și staționarea flotei maritime ruse în Marea Neagră. Ucraina a pompat sume imense din Moscova, furând pe deasupra cantități de gaze care erau destinate țărilor europene. Ucraina a fost cea care a și provocat două războaie a gazelor, de pe urma cărora au suferit și țările Europene. Rusia a tolerat toate aceste ieșiri, cu o singură condiție: Kievul să nu pună în pericol securitatea energetică și militară a Rusiei, atât.

Rusia postsovietică a avut niciodată tendințe și dorințe expansioniste, din simplul motiv: lipsa resurselor necesare pentru o expansiune masivă. Rusia nu are nevoie de Ucraina, pentru Ucraina este un lux prea mare. Rusia nu are nevoie de țările baltice, pentru că o costă prea mult. Rusia nu are nevoie de România, pentru că nu ar avea capacitatea de a hrăni cei 20 milioane de români. Rusia nu are nevoie de resurse energetice, pentru că are suficiente resurse. Ce vrea Rusia atunci?

Rusia își dorește un singur lucru: oprirea expansiunii americane spre Est. De dragul acestui fapt, ea este gata să plătească orice preț statelor cu care ar putea purta un dialog, state care ar fi conștiente de propriul interes național. Problema este că țările din “cordonul sanitar” sunt lipsite de orice autonomie și orice conștientizare a propriilor interese. Ele nu sunt decât un ansamblu de pioni, care servesc în calitate de câine de pază a intereselor americane, fiind gata în orice clipă să-și sacrifice propria populație, de dragul capriciilor Casei Albe.

Dacă România ar conștientiza la un moment dat oportunitățile care îi oferă noile contexte internaționale, ar alege fără ezitare rolul de negociator în conflictul Est-Vest, dar și rolul de avocat al Federației Ruse în cadrul NATO, exact cum a făcut Turcia în raport cu Iran. O astfel de poziție ar transforma România dintr-o țară la margine de lume, într-o țară de importanță internațională, exact așa cum jucat în perioada lui Ceaușescu diplomația românească în confllictele arabo-israilene sau conflictele sovieto-chineze. E mare păcat că la București nu există politicieni și minți ilustre care ar dori și ar fi capabili să valorifice aceste situații.

Într-adevăr, Federația Rusă este astăzi în poziția Germaniei din perioada interbelică, iar dezbaterile în societatea românească legate de relațiile ruso-române ne amintesc de discuțiile legate de relațiile României interbelice cu Germania. Să ne amintim cum România a încercat să păstreze cu orice preț parteneriatul cu Marea Britanie și Franța, trezindu-se izolată în contextul unei alianței bulgaro-germane, ungaro-germane și sovieto-germane, care a fost urmată cu rapturi teritoriale. Iată că astăzi România ar putea cădea victima unei izolări similiare, din cauza unui discurs impus de tot felul de analiști de serviciu despre „lipsa unei alternative la parteneriatului strategic americano-român”. E o minciună sfruntată, pentru că România are o multitudine de alternative, la care poate apela, dacă mai ține la interesul său național. Dacă România nu va fi un jucător, va fi o jucărie în mâna celor cărora nu le pasă de soarta ei. În cele din urmă, alegerea aparținei elitei politice de la București.

Ucraina nu mai este departe de România. În cele din urmă, statul ucrainean s-a lăsat dus de val și a preferat să se aventureze în postura unui pion american, pentru a dinamita din interior orice proces de apropiere a Rusiei de Uniunea Europeană. Astăzi, Ucraina nu mai există ca stat. Are trei miniștri cetățeni străini, iar în curând va avea și un președinte al Băncii Naționale un străin. O astfel de soartă nu a avut nici chiar cel mai degradat stat african.

Mai nou, Ucraina s-a dezis de statutul de neutralitate și și-a declarat dorința de aderare la NATO, organizație unde nimeni nu o așteaptă. O fi atât de proști guvernanții ucraineni sau singura lor sarcină este executarea comenzilor de la Washington, prin care trebuie cu orice preț să mențină un focar de instabilitate în Estul Europei?

Standard

17 gânduri despre „Ucraina – „butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României

  1. Laurentiu zice:

    doua fete ,rusia si usa,ale aceleasi monede:Imperialismul.Din imbratisarea „ortodoxa” a Rusiei intodeauna am ramas striviti.Eu sunt pentru o aliniere ortodoxa a statelor din est,dar in jurul cui?Rusia si-a aruncat in aer destinul de far calauzitor,tratand de fiecare data fratii mai mici ca badaranul satului care gandeste cam asa”muschii mei minte nu are”.Rusia lui Fëdor Dostoevskij,mai precis cea reprezentata de Aliosa Karamazov,nu exista,cel mai mare popor crestin(prin kgb-iti caruia ii sunt sclavi)a incetat sa fie un far calauzitor.Putea dar a ratat sansa asta,continuind linia imperialista.In concluzie suntem intre 2 rele,nu una mai putin decat alta,si pana cand Rusia nu va intelege care ii este menirea istorica vom ramane in acest sah etern la regina.

    Apreciază

  2. ionr zice:

    problema ucraineana este aceea ca a fost atacata psihotronic,si mediatic,manipulata,la fel ca in romania in decembrie1989 …psihotronic e atacata rusia acum si Haarp meteorologic. psihotronic e o aparatura speciala folosita de servicii secrete straine pentru a modifica stratul atmosferic,prin unde radio puternice,pentru a crea panica depresie si imposibilitatea oamenilor de a reactiona rational incaz de razboi,cum a fost EuroMaidanul.

    Apreciază

  3. Razvan zice:

    De acord cu Laurențiu. Și mie îmi repugnă de fiecare dată când aud că statul rus e dat exemplu pentru ortodocși sau când se vorbește de alianță cu Rusia în interesul românilor, în totală ignoranță față de vorbele lui A. D. Xenopol:”ruşii au un singur scop asupra românilor, acela de a şterge cât se poate mai curând numele lor de pe faţa pământului. Ca proteguitori, ca aliaţi ne-au dezbrăcat; ce ar putea face mai mult ca duşmani? De aceea o alianţă cu ruşii în orice împrejurare, o încredere în cuvântul sau în semnătura lor, va fi totdeauna o nebunie scump plătită” (bagă la cap asta, Octaviane, tu care ai pe facebook la limbi vorbite întâi rusa și apoi româna). Dacă rușii ar căuta cu adevărat să formeze o uniune ortodoxă ca rezistență împotriva noii ordini mondiale ar trebui să aibă următoarele acțiuni față de români: (nu mai vorbesc de celelalte popoare)
    1. Recunoașterea genocidurilor împotriva românilor începând cu sec XVIII când ajung la Nipru și ulterior anexează Bugo-Nistria. (aviz celor care sar în sus să corecteze: „nu rușii, ci sovieticii”).
    2. Înapoierea tezaurului. (măcar recunoașterea faptului că tezaurul nu le aparține și demararea procedurilor de returnare, dacă datorită incompetenței autorităților de la București tezaurul le-ar servi defapt americanilor).
    3. Retragerea trupelor din Transnistria. (unde încă mai sunt mulți români în ciuda părerii general formate printre babilonienii românofoni).
    Doar așa ar fi în Adevăr, adică ortodocși. Restul e can-can, similar cu campania lui Ponta.
    Primele două puncte ar trebui să se realizeze indiferent dacă autoritățile de la București sunt servii zombificati au americanilor. Și în cazul în care ajung la conducere și români patrioți și competenți (care încă există, pentru că nu suntem un popor de distruși cum spune propaganda), negocierile pentru punctul 3 nu trebuie să forțeze mâna românilor, sau să implice un cal troian sau cuiul lui Pepelea, așa cum ne-au obișnuit rușii până acum.

    Între timp, noi trebuie să ne rugăm pentru buni conducători (ai Bisericii,) ai Neamului și ai Țării (pt că momentan avem două) și să devenim un popor credincios, unit și puternic. Pentru că în aceste vremuri, precum spunea un distins profesor, „suntem prea aproape de Rusia și prea departe de Dumnezeu”.

    Apreciază

  4. Răzvan zice:

    OK aştept să mă lămureşti ce înseamnă probleme existenţiale şi unde este punctul din care încep aiurelile
    Poate altă dată pentru că nu cred că discuţia actuală pare să ducă într-un punct comun sau să-şi dovedească utilitatea
    În ceea ce mă priveşte istoria neamului meu este o problemă cât se poate de existenţială şi actuală iar soluţia cea mai pra*matică dacă nu se bazează pe istorie este trădare (cam ce face clasa politică românească de peste un secol) ps: dacă ai putea repara scriptul să se vadă punctuaţia ar fi frumos

    Apreciază

      • 667 zice:

        si mie mi se pare asburd sa vorbesti de istorie,cand neamul crapa prin europa satanizata,homosexualizata,emigrari masive,cu 4 milioane tineri romani in occident,sa nu faca foamea in propria tara natala,tara mosilor si stramosilor lor.

        Apreciază

      • 667 zice:

        stii de ce nu exista nationalisti seriosi in Romania? pentru ca PPDD elodia a luat 14 procente in 2012,si a emigrat cu toti parlamentarii,si nu putini,la putere,la PSD in guvern,vanduti pe bani.Romanii au votat masiv cu un partid nationalist,PPDD in speranta schimbarii ceva,dar in realitate a fost o mare pacaleala,o abureala totala la care au pus botul.Adevaratii nationalisti sunt boicotati mediatic total,nu au televiziune,nu au raiting,nu au banii din publicitate ca sa miste ceva.Internetul e o solutie,cu o singura conditie insa:Nu doar site-uri si bloguri,ortodoxie,etc,ci VIDEO. Aveti youtube,folositi-l la maximum,in cat mai multe activitati,proteste zilnice,asa cum face amaratul Brega,dar pe partea opusa intereselor neamului.Proteste,intruniri,dezbateri,propuneri legislative,cu unii parlamentari,ONG-uri,societate civila,retele de socializare.

        Apreciază

  5. pai si daca nu are dorinta sa se extinda in Europa, ce ii deranjeaza ca Ucraina devine stat american, european sau altceva? Rusii au sansa istorica sa devina o Coree de Nord uriasa, ce treaba au ei cu restul lumii? Sa ne lase pe noi cu scarbele de americani, pe ucraineni la fel, ei sa se colectevizeze cat vor unii cu altii.

    Apreciază

  6. Pingback: Ucraina – “butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României | FrontPress.ro

  7. Pingback: Ukraina, povestită de un basarabean… - Ion Coja

  8. Pingback: Ucraina – “butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României - - Portalul Romanilor de Pretutindeni

Lasă un comentariu