Politica

Plahotniuc și-a luat caftanul de la Înalta Poartă Americană?


Vizita lui Plahotniuc în SUA și tam-tam cu tehnica militară care își propune să irite factorul rusesc prin defilarea de ziua de 9 mai în centru Chișinăului nu par a fi niște coincidențe. Apariția Victoria Nuland alături de controversatul oligarh de pe malul Bâcului vine ca un mesaj adresat stăpânilor lumii: acesta este și va fi stăpânul vostru. Mai puțin contează ce cred și ce își doresc cetățenii Republicii Moldova, din momentul în care Casa Albă e preocupat mai mult de jocurile militare în Europa de Est.

Ce își dorește Plahotniuc? Putem presupune că acest personaj al politicului moldovenesc își propune să devină un guvernator de provincie cu acte în regulă. Nici mai mult, nici mai puțin – președinte al Republicii Moldova.

Nu trebuie să ne ascundem după degete, nu trebuie să fim naivi: valabilitatea oricărui scrutin electoral depinde de recunoașterea Washingtonului, chiar dacă alegerile vor fi o mare farsă. CEC-ul este gata să deseneze chiar și 99% de voturi în favoarea candidatului PD, iar opoziția nu va fi în stare să conteste aceste rezultate din momentul în care Occidentul va recunoaște în unanimitate “caracterul profund democratic” al alegerilor. Nu va avea loc niciun euromaidan la Chișinău, iar Victoria Nuland nu va mai împărți prin PMAN biscuți și nu va îndemna pe nimeni „să lupte până la ultima picătură de sânge”.

Cum ar putea americanii să tolereze astfel de derapaje antidemocratice? Foarte simplu. Americanul este o fire foarte pragmatică și realistă. O astfel de politică a dublelor standarde poate fi urmărită în țările Americii Latine sau Africa, unde SUA a sprijinit regimuri dictatoriale și criminale. E destul să ne amintim de  Anastasio Somoza García, dictatorul din Nicaragua, despre care Franklin D. Roosevelt ar fi spus la un momento dat: „Somoza may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch” (“da, el e o un pui de cățea (nemernic), dar e un pui de cățea (nemernic) de-al nostru”).

Acum, guvernării nu îi rămâne decât să demonstreze populației că pericolul rusesc este viu și reprezintă o problemă majoră. Nu aș exclude și organizarea premeditată a unor provocări care vor veni să demonstreze acest fapt. Am văzut în perioada campaniilor electorale precedente de ce este în stare actualul regim: peste noapte pot fi inventați teroriști și „focare de război civil”. Rămâne să sperăm că cei de la putere vor avea destulă minte să nu recurgă și la vărsări de sânge de dragul spectacolului. Restul chestiilor cosmetice ce țin de PR vor fi rezolvate cu resurse financiare consistente (macaroane, hrișcă, ciorapi) și spălare de creiere prin cel mai mare media-holding.

P.S.: Țin pumnii pentru Donald Trump. Poate așa vom reuși să scăpăm de o politică internațională americană execrabil.

Standard

6 gânduri despre „Plahotniuc și-a luat caftanul de la Înalta Poartă Americană?

  1. veaceslav zice:

    Fraiere, tehnica militara nu are nimic comun cu vizita lui Plahotniuc. Mai intai au fost militarii nostri in SUA pentru exercitii militare, acuma au venit si ei la noi. Iar intalnirile pe care le au delegatii majoritatii de guvernare acum in SUA confirma inca o data faptul sustinerii Moldovei de catre SUA si UE,

    Apreciază

  2. aura zice:

    la moment americanii au pus pe prim plan tinerea Rusiei departe de Moldova. Si acest pericol este foarte real in prezent, cind in sondaje cistiga Usatii si Dodon. Insa, americanii, cum afirmati, sunt pragmatici, si daca vor vedea o forta care va pute conduce Moldova (evident, nu spre Rusia), ei vor miza pe aceasta forta. Poate Maia Sandu va fi acea forta, poate alte partide? TV a lui Plahotniuc evident ca a scos in prim plan aceasta vizita. Dar ii acordati prea multa atentie. Daca Plahotniuc in calitate de presedinte al RM nu va avea finantare, el va fi dat jos oricum.

    Apreciază

  3. iubire zice:

    Eu cred că, în primul rând, contează nu omul care este ales, ci gândurile celor care l-au ales. Poate cineva sa fie bun până să fie ales şi să înnebunească apoi subit. Se poate şi invers, dar mai greu.

    Apreciază

  4. stopnorway zice:

    cum poti fi asa naiv sa crezi ca daca vine Trump in america nu vor conduce tot ei ,marii bancheri din new york , bilderberg soros si gasca lor inrudita?

    daca vine Trump vine cu scopul ca sa bombardeze Iran-ul, care e aliatul rusilor dupa politica lui Bush.

    Apreciază

  5. stopnorway zice:

    tancurile alea teroriste americane nu au ce cauta in Moldova suverana!!

    MAIA SANDU curva ambasadelor americane platita cu 10.000 dolari lunar, vrea sa ajunga la putere si in guvern ca sa legalizeze casatoriile homosexuale si adoptiile pedofile ale acestor cupluri, ca in occidentul dezaxat mintal, si sa fure statul copii de la parintii biologici cu scopul de a distruge neamul moldovenesc.

    Apreciază

Lasă un comentariu