Degradare, Politica

Chişinăul a fost vândut unor structuri criminale internaţionale


Credeţi că noile majorări au fost făcute din cauza unor datorii la întreprinderi de stat? Deloc. Majorările au făcute la insistenţa Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cine a citit cartea „Mărturiile unui asasin economic” a lui John Perkins va înţelege despre ce este vorba.

The_Future_of_Capitalism_by_BenHeineIată un fragment din carte:

„Mercenarii sau asasinii economici (AE) sînt profesionişti extrem de bine plătiţi care escrochează ţări din întreaga lume pentru sume ajungînd la trilioane de dolari. Ei direcţionează bani de la Banca Mondială, de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), precum şi de la alte organizaţii de « ajutorare » străine către seifurile corporaţiilor gigant şi buzunarele acelor cîtorva familii de bogătaşi care controlează resursele naturale ale planetei. Mijloace de care uzează în acest scop variază de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mită, şantaj, sex, ajungînd pînă la crimă. Jocul lor datează de cînd şi imperiul, căpătînd însă noi şi terifiante dimensiuni în actuala perioadă a globalizării”.

„Asasinii” sunt agenţi care sunt trimişi în statele „slab dezvoltate”, în care promovează diverse „proiecte de dezvoltare”, implementate cu ajutorul unor credite luate de administraţia centrală sau locală. Practic, primăria devine o prizonieră a acestei organizaţii internaţionale, care vine aici vorba ceea „pentru a lua, nu a da”.

De unde va întoarce primăria creditele luate? Desigur, din buzunarele cetăţenilor, care se transformă, de facto, în şerbi, care sunt nevoiţi să hrănească structuri internaţionale parazitare.

BERD nu este unicul. La Chişinău în prezent se află misiunea Fondului Monetar Internaţional care negociază cu actualul cabinet de miniştri încheierea unui acord de creditare care din nou va provoca o serie de catastrofe social-econimice.

Reamintesc că în aprilie, FMI condiţiona acordarea unui împrumut cu

1. disponibilizarea (concedierea) a 7000 (!) de profesori si medici,

2. reducerea salariilor bugetarilor;

3.majorarea vârstei de pensionare;

4.majorarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) cu 5 puncte procentuale,

5. deprecierea valutei naţionale.

Standard

3 gânduri despre „Chişinăul a fost vândut unor structuri criminale internaţionale

 1. phiurie zice:

  Interesantă idee referitor la asasinii economici – greu de demonstrat. Poate nu pricep nimic în economie, dar totuşi nu pot înţelege logica celor de la FMI să concediem profesori şi angajaţi… care nu ar fi intenţiile lor, bune sau rele, asta intră în contradicţie cu bunul simt, nu aş fi deacord cu astfel de condiţii şi nu le consider etice. Guvernarea trebuie să fie atentă când face un împrumut. Ar fi bine să propuna ei celor de la FMI solutii, altceva decât acceptarea concedierilor şi ridicarea taxei TVA – evident dacă această guvernare este capabilă să anticipe şi să gandeasca un alt plan decât sa se confomreze condiţiilor FMI-ului. Chiar dacă se întâmplă ca structurile externe să fie nişte asanini economici sau cine pot fi ei acolo, putem folosi împrumutul lor, dar trebuie să dictam condiţiile noaste care să fie convingătoare şi din timp pregatite – doar aceasta o consider o soluţie.

  Apreciază

   • phiurie zice:

    Numaidecât am să citesc cartea, m-a provocat tema. Am privit azi puţin prin ea. Aveam în vedre că e greu să devii credibil făcând nişte mărturii ce conţin nişte idei noi chiar dacă ele vorbesc depre nişţe probleme reale, societatea este foarte inerta la idei noi… poate asta şi e bine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s