Politica, reвaLюtzie

Pentru o redefinire a identităţii Republicii Moldova


«Мой адрес не дом и не улица, мой адрес Советский Союз».

Republica Moldova trebuie regândită. Ea are nevoie de o nouă raţionalitate de a fi, o raţionalitate care ar oferi un sens funcţionării tuturor instituţiilor statului, un sens al vieţuirii oamenilor noştrii pe acest pământ.

Suntem martorii procesului de plămădire a unui nou subiect al istoriei – Republica Moldova. Continuitatea acestui subiect nu va putea fi justificată decât prin definirea misiunii sale istorice şi geopolitice. Iată de ce trebuie să respingem din start orice mituri şi teorii absurde care încearcă să reducă frontierele culturale şi spirituale ale ţării noastre, împiedicând orice definire a rostului său.

Nu suntem o Moldovă a lui Ştefan cel Mare şi nici un produs al pactului Ribbentrop-Molotov. Suntem un stat absolut nou, apărut la 27 august 1991, cu voia lui Dumnezeu, prin voinţa populaţiei şi clasei politice din acest teritoriu, primind accidental numele de Republica Moldova, ceea ce nu trebuie deloc să ne deranjeze. Astfel de „accidente” istorie nu reprezintă o problemă în sine. O problemă reprezintă mai mult golul identitar care se ascunde în spatele proiectelor istorice şi politice. Vorbind aici de identitate nu mă refer deloc la problema etnonimului şi glotonomilui, ci la lucruri mult mai profunde.

Toţi aceşti ani, „elita” moldovenească nu a fost capabilă să definească rostul statalităţii noastre şi a misiunii noastre în istorie. Iată de ce taberele politice beligerante s-au limitat la exploatarea unor mituri istorico-politice: „moldoveniştii” se visau continuatori doar a unei treimi din spaţiul cultural românesc (Ţara Moldovei), iar „unioniştii” se erijau în promotori al unui nihilism şi anarhism politic.

Alături de aceste două extreme, astăzi ni se propune un proiect mult mai periculos: modelul cosmopolit al „naţiunii civice moldoveneşti”.

Dacă primele două teorii propuneau nişte mitologii false şi absurde, cea de a treia teorie ne propune astăzi un vid identitar, care presupune eradicarea oricărei tentative de reconstrucţie identitară a statului.

Identitatea – produs al „energiei vitale”

Toţi aceşti ani, conceptul de identitate a fost redus la dezbaterea asupra utilizării numelui de „român” şi „moldovean”, ignorându-se conţinutul valoric al identităţii. S-a uitat faptul că identitatea nu reprezintă atât etnonimul şi nici nivelul de conştientizare a individului. Mai întâi de toate, identitatea reprezintă o adeziune a omului la anumite valori, la un anumit spaţiu spiritual, la un anumit proiect ideologic şi geopolitic. Anume aceste coordonate urmează a fi stabilite pentru a se ajunge la un consens în interiorul societăţii. În momentul în care se va ajunge la o claritate valorică deplină şi la formarea unei elite capabile, conştiente şi responsabile, problema denumirii poporului va înceta să mai fie o problemă.

În acelaşi timp, promotorii falsei alternative, a proiectului aşa-numitei „naţiuni civice moldoveneşti” ne amintesc de acea gospodină care ascunde sub covor gunoiul din casă când aude de sosirea oaspeţilor. Alături de „moldovenişti” şi „unionişti”, aceştia nu sunt capabili sau nu doresc să iasă din limitele problemei. Învârtindu-se în acelaşi ţarc cu „moldoveniştii” şi „unioniştii”, ei cred în mod fals că problema identitară se reduce doar la numele pe care îl poartă populaţia. Refuzând să înţeleagă fundamentul problemei, ei încearcă, de fapt, să ascundă vârful aisbegului de ochii pasagerilor vasului „Titanic”. Etnonimul şi glotonimul nu sunt decât pereţii unui ulcior. Mult mai importantă este conţinutul pe care îl dorim să turnăm. Promotorii „naţiunii civice” refuză să răspundă la orice întrebare. În schimb, ei încearcă să impună răspunsuri la întrebările care nici nu există.

Cu toate acestea, identitatea este un rezultat al unui efort intelectual al unei generaţii, al unei elite. Este rodul unei manifestări a „elementelor pasionare” («пасионарность»), care reconstruind axa valorică a unei colectivităţi, determină identitatea unui sistem politic şi a unei formaţiuni politice, indică direcţia istorică pe care trebuie să o urmeze masele.

Iată de ce rezolvarea problemei identitare nu trebuie căutată la suprafaţă, ci în adâncurile sistemului axiologic şi al inconştientului colectiv. Nu poţi da nume entităţii care nu există, aşa cum nu poţi impune democraţia unui popor care nu îşi doreşte aceste lucru. Atât timp cât trăim într-un spaţiu golit de valori, nu suntem nici „români”, nici „moldoveni”, suntem doar o masă de kolhoznici şi proletari dezorientaţi într-o lume aflată într-un plin proces de globalizare. Iată de ce, mai întâi de toate, trebuie să recunoaştem o realitate tristă: suntem nişte oameni fără identitate şi adresă. Suntem nişte umbre, nişte fantome ale comunismului, care pentru a merita să poarte un nume, trebuie iniţial să înveţe să devină oameni vii.

Conştientizarea acestui fapt reprezintă ceea ce numim „revoluţia conservatoare”.

Aţi obosit? O piesă la subiectul de mai sus:

Standard

37 de gânduri despre „Pentru o redefinire a identităţii Republicii Moldova

  1. Pingback: Prin cimitirul identitatii Moldovei | Xpol

  2. Pingback: Tweets that mention Pentru o redefinire a identităţii Republicii Moldova « Octavian Racu -- Topsy.com

  3. Mihai Românul zice:

    Ideea de redefinire a identității mi se pare bună, doar în cazul în care ar urma calea adevărului.

    Dacă veți continua ideile lui Molotov, nu veți ajunge nicăieri.

    Văd redefinirea identității RM utilă în sensul următor:

    1) cunoașterea adevărului istoric

    Ce s-a întâmplat cu acest petic de pământ de-a lungul timpului (ex. momentele 1812, 1917-1918, 1940, 1941, 1944, 1989-1991, 1992, 1994);

    2) afirmarea identității românești

    Spusul sus și tare că RM este o parte a teritoriului Vechii Moldove, parte fondatoare a României la 24 ianuarie 1859 și fostă provincie a României Mari (perioadă de înflorire pentru acest teritoriu);

    3) infirmarea teoriilor de inspirație sovietică

    De pildă teoria moldovenismului, cu toate cele aferente (noțiunile de maldavan, moldovan, moldovean, limbă moldovenească). Voi sunteți la fel de moldoveni, cum sunt eu oltean, dar acesta este un etnonim. Suntem în primul rând români și apoi după zona în care locuim suntem (ardeleni, bănățeni, munteni, olteni, moldoveni, dobrogeni) ca să nu împart pe alte criterii, gen (crișeni, maramureșeni, bucovineni) sau chiar după județ (clujeni, vâlceni, bucureșteni, ieșeni etc.).

    4) stabilirea idealului de reUnire cu Patria Mamă

    Asta trebuie spus cu voce tare și fără echivoc.

    Doamne Ajută!

    Apreciază

    • Unire in cadrul UE ? Oare nu mai bine sa va hotariti voi ce sunteti români sau UE-işti, eşiţi din UE si ne unim, sau doriţi ca noi sa ne târam spre voi în genunchi?
      Să fie un stat cu adevărat românesc nu o provincie a imperiului UE unde francezii şi germanii cred că este patria ţiganilor. Pentru acesta Romania ar trebui sa fie Romania nu subiect al UE şi tara pe teritoriul carea stationează trupe de ocupaţie americane.
      Mulţi citesc acest articol pe diagonala şi-l vad unul antiunionist, faceţi o sfortare şi încercati să întelegeţi sensul.

      Apreciază

      • rusu zice:

        nu crede nimeni din ue ca romania este patria tiganilor. daca stai sa urmaresti tampeniile de ziare tabloidizate din romania, care propaga penibilitatea asta de idee dintr-o manie a persecutiei , sau ziarele rusesti care mint cu buna stiinta, atunci nu e bine de tine.
        si eu cred ca articolul asta nu e antiunionist.

        Apreciază

  4. Octavian, concluzia ta este invalidă. Dacă o persoană ştie ce identitate (inclusiv naţională) are, atunci aşa şi este. Dacă eu ştiu că sint român moldovean pro-UE, atunci aşa şi este. Dacă tu crezi că eşti o fantomă, un kolhoznic şi un proletar, chiar eşti.

    Apreciază

  5. Identitatea nu tine de constientizare. Poti sa te consideri român, dar să nu ai nimic în comun spaţiul spiritual românesc. Poţi fi „moldovean”, dar să fii un adevărat român. Asta şi este problema. O mare parte din cei care se declară români şi unionişti, nu au nimic în comun cu românitatea.

    Apreciază

  6. baiete zice:

    Baiete esti caraghios, ineptii mai mari nu scoate nici Voronin. Calicul ala stie adevarul istoric dar se face ca nu-l cunoste si il intoarce cum ii vine bine lui.
    La tine e grav insa. Esti tanar si de aia e grav.
    Citeste, citeste si iar citeste. Si dupa aia scrie. Dar, inca odata, citeste ca sa nu mai scrii PROSTII..

    Apreciază

  7. George zice:

    Imi este interesant te-ai consultant cu ceva materiale,inainte de a scrie acest articol? Macar sa fi accesat Wikipedia la pagina „identitate nationala”, caci vezi scrii: „Cu toate acestea, identitatea este un rezultat al unui efort intelectual al unei generaţii, al unei elite”. Efort intelectual?!! Ha-ha-ha…Al unei generatii!!! Al unei elite!!! Dar stii tu oare ca fiecare om primeste o identitate nationala la nasterea si prin educatia sa si ca identitatea unui popor vine in mod special din istoria sa? Timp de 45 ani puterea sovietica nu a putut da o identitate acestui „popor moldovenesc” cu toate ca a dorit-o din toate puterile… Acum veniti voi cu alta poveste redefinirea identitatii. Ati tot redefinit-o domnilor de 20 ani si la ce ati ajuns? Asta demonstreaza ca nu se poate crea un popor, nu se poate redefeni o natiune,sau ma rog o parte a lui la dorinta elitei.

    Apreciază

  8. Ed___ zice:

    si uite asa moldoveanu spalat pe creier Octavian Racu posteaza despre STERGEREA ISTORIEI PROPRIULUI POPOR PE CARE NICI NU SI-L CUNOASTE postand la sfarsit si un videoclip in „strabuna” limba ruseasca

    cam asa este un spalat pe creier, care vorbeste despre IDENTITATE NATIONALA dar nu stie o buche din propria istorie, dar ii face placere sa puna titlul in rusa.

    Binenteles, ca o sa fie sters si acest comentariu, pentru ca asemenea oameni nu suporta critici.
    Dle Octavian Racu, nimeni nu suporta sa i se spuna CEEA CE ESTE, si as fi fost de accord cu dvs daca ati exprima un punct de vedere relativ la acest sentiment, dar A NEGA FAPTUL BINECUNOSCUT DE ORICE OM CU MINTEA NORMALA – ca LIMBA si CULTURA genereaza in parte NATIONALITATEA este o prostie.

    Dvs dle Octavian Racu daca vorbiti ca limba materna limba de stat a Rep.Moldova, atunci vorbiti de fapt LIMBA ROMANA si pentru ca vorbiti limba romana atunci sunteti de NATIONALITATE ROMAN.

    Chestia care o faceti dvs, sa ma rusific asa ca sa ascund adevarul ca sunteti la fel de roman ca si mine (din Romania), este doar o pisare impotriva vantului.

    Faptul ca recunoasteti ca sunteti de NATIONALITATE ROMANA nu inseamna ca imi faceti mie un bine, mie un roman din Romania, un vest-moldovean din Romania, si nici nu inseamna ca va negati apartenenta la Moldova de est, sau ca va distruge propria identitate individuala,
    CI INSEAMNA CA SUNTETI OM NORMAL CARE RATIONEAZA IN LIMITE NORMALE, ca RESPECTATI STRABUNICII !!!!

    Nu exista tara in lume mai idioata decat Rep.Moldova, din cauza ca nu a fost tara in Europa mai asuprita de serviciile secrete (a se citi KGB), de propaganda sovietica, de spalare pe creier, de EXPERIMENT LA NIVEL GIGANTIC de transformare a nationalitatii latine a unui popor roman (est-moldovenii) si incercarea de a-i face slavi – rusi.

    Cand o sa va dati seama de proportiile acestei CRIME CULTURALE si IDENTITATII NATIONALE aplicata de rusii din URSS asupra voastra, o sa va dati seama ca ati fost un fel de „Auscwitz” al Estului, numai ca nu v-au omorat, ci v-au spalat pe creier.

    CEA MAI CLARA DOVADA este inasasi faptul ca ati votat in majoritate voi est-moldovenii ca sa puneti la conducere pe Vladimir Voronin, pentru ca va regaseati in acest individ !!!!!!!!!!!
    Adica un fost roman, un moldovean, un vorbitor de limba romana, cu bunicii lui Voronin care au luptat IMPOTRIVA SOVIETICILOR, si care dupa ce a fost in Siberia, scolit la KGB a venit sa asupreasca propriul popor si propria cultura (limba).

    –-
    daca ai curaj, nu sterge acest comentariu, si contra-argumenteaza / raspunde-mi.

    Apreciază

      • Ed___ zice:

        inainte sa capeti respectul fata de altii, incearca sa iti cauti respectul fata de sine.

        Un om care neaga propria istorie a propriului popor nu face decat sa se minta pe sine.
        Si stii vorba aia… minte tu pe cine vrei dar nu te minti pe tine insuti.
        E foarte usor sa distrugi, sa negi, sa minti dar e foarte greu sa creezi, sa afirmi, sa spui adevarul.
        E usor sa stergi cu buretele CRIMELE si chiar GENOCIDUL la care au fost supusi romanii est-moldoveni (carora le spui tu basarabeni) si sa spui hai SA UITAM TOT,
        dar e greu sa CAUTI IDENTITATEA ASCUNSA SUB TONELE DE MINCIUNI KGBiste, sa descoperi CEEA CE CREDEAU SI VORBEAU BUNICII (si strabunicii daca o mai fi in viata).

        Multi nu au apucat pentru ca au fost ucisi de sovietici, aici in Moldova de Est sau trimisi in Siberia. Dar voi vorbiti rusa in continuare, limba asupririi, limba simbol a victoriei dusmanilor asupra mancurtilor.

        Apreciază

        • Nu ti-a spus nimeni ca esti penibil? Suntem stat separat si ne decidem singuri soarta, asa ca poarta de grija tarii tale si lasa lumea sa traiasca aici fara cinci bani de ai tai. Suntem satuli de tot felul de Mitici care se cred mari destepti, moralizatori si fac oratorie (de fapt, onanie) „patriotica”. Istoria o cunoastem foarte bine, asa ca mai lasa-ne cu aberatiile tale.

          Apreciază

          • Ed___ zice:

            pe langa faptul ca esti incult esti si impertinent.

            „Istoria o cunoastem foarte bine”

            maiii agent KGB vino tu la Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava, Galati si explica tu aceleasi ineptii care le scrii aici.

            Esti exact exponentul mancurtului care nu numai ca banuieste ce este, dar intr-o frica prosteasca da inapoi, neaga orice si se retrage in minciuna.

            Daca ai avea capacitatea sa fii sincer macar cu tine, macar ai pune mana pe carte si sa vezi care este istoria est-moldovenilor (basarabenilor cum zic unii) si apoi mai vino si scrie ceva aici.

            Dar tu vrei „redefinirea” adica „spalarea pe creier”.

            Mult succes in viata mai mincinosule, mancurtule, incultule, ignorantule.

            Apreciază

  9. I SUPPORT GENOCIDE zice:

    @Ed: există genocid cultural mai mare decât în Moldova, vezi FYROM (aşa numita Republica Macedonia, unde majoritatea populaţiei e de origine bulgară cu vagi influenţe sârbeşti, dar care acum se declară de naţionalitate „macedoneană” şi unde sârbii au jucat acelaşi rol pe care ruşii l-au jucat în MD.
    Şi Ruşii nu sunt slavi aproape deloc, ei sunt fino-ugrici, varangi şi naţiuni asiatice (tătari, etc.) – slavi sunt polonezii, ucrainenii, etc. – ruşii sunt o non-naţiune, ceva mitic şi artificial inventat în sec. XIX.

    Apreciază

    • Ed___ zice:

      da, asa este, stiam de ei, dar nu stiam ca sunt mai rau decat est-moldovenii.

      Cei din FYORM care se intituleaza macedoneni, se inteleg MUTUAL cu bulgarii (dialectul de vest, dialectul bulgar care este dealtfel si versiunea oficiala) – adica se inteleg „macedonenii” cu bulgarii fara translator (la fel ca si noi cu est-moldovenii)

      Si „macedonenii” au fost spalati pe creier de sarbi, ca sunt o natie diferita fata de bulgari, si au ajuns sa creada in tot felul de idiotenii, care nu numai ca irita Grecia, dar starneste si rasul. Rasul plansul mai exact. O mini pseudo tara plina de oameni care traiesc si cred o minciuna.
      Hidos intradevar.

      Apreciază

  10. Ion tcaci vorbesti de UE ca de o rosie modificata genetic,dar uiti ca tatuca rusie se indreapta spre mama Merkel ,asa incat Basarabia va adera inainte,de vrei tu,sau de nu vrei.

    Dar mereu uiti sa pomenesti de ocupatia ruseasca din transnistria,si de violurile,crimele,maltratarile si incalcariile drepturilor omului de acolo.

    Nici eu nu sunt de acord cu UE,dar nu eu am decis aderarea.(la fel cum nici tu nu vei decide aderarea la UE a Moldovei)

    Insa vad ca la nivelul tau nu te intereseaza soarta lui Enrest Vardanyan,sau a altora batuti in plina strada de regimul de la tiraspol.(asta poti face!!)

    Dar vad ca toata ziua bati toaca cu anti-ue.Ceva nu e inregula,imi suna a influente ….din alte parti.

    Cel care isi vede lungul nasului,si nivelul din societate,acela stie ce poate si ce nu poate.

    Nici sa te arunci in aer in fata lui Lupu,nu vei putea sa opresti aderarea la UE a Moldovei.Asta este istoria.De nu va fi Lupu,va fi altul care asteapta din urma.Si directia tot UE,ca asa vrea si …,,mama,,(dracului) rusia.

    Apreciază

    • Vlad, ai nevoie sa-ti se repete mereu despre Rusia? Esti obsedat, probabil. Fiecare om isi vede identitatea in pericol. Cineva se teme de Rusia, cineva nu-i place ca i se baga Europa pe gat. Ati intrat in UE, fiti buni si va descurcati. Nu ne cereti sa ne bagam in rahatul vostru.

      Apreciază

      • Nu eu am bagat Romania in UE!

        Daca vrei sa stii Nathan Meir a dat foc la puscarii facand greva generala in Decembrie 2006,ca Romania sa nu intre in UE,iar eu si cu inca 3 prieteni am fost arestati tot in decembrie 2006,pentru ca am protestat contra la 3000 de maghiari care vroiau Autonomia teritoriala,odata cu Aderarea la UE!

        Deci am dat foc la valiza,iar televiziunea ne-a prezentat,dar degeaba….asa incat repet: nu eu am bagat Tara in UE,si nici tu sau Tcaci nu veti baga Moldova in UE!

        Iar faza cu obsedatul,cred ca nu e cazul sa ma jignesti,daca iti vorbesc civilizat!

        Apreciază

  11. Octaviane,cat priveste aricolul tau,uite-te si tu ce comentarii ti-au lasat unii……

    PS: eu sa fi stiut limba rusa,m-as fi bagat tare pe scris articole anti-avort, Provita(ortodoxe),in limba rusa,pentru mai multi cititori.

    Nu de alta,dar lupta asta anti-avort e destul de slaba,cel putin in Basarabia…..iar sectele,de genul ,,biserica unificarii,,(spionaj clar CIA), penticolstal baptisti ,si altii, lupta tare CONTRA avortului…

    Rezultatul este,ca ei si recurg adesea la adoptii(si internationale),aceste secte, si
    http://www.youtube.com/watch?v=y3KOiHAMU1A iata aici de exemplu,in Transnistria

    Astia au venit acolo,si au vaccinat copii,vaccinuri discutabile,ca efecte secundare….. au introdus medicamente….discutabile…

    Au facut prozelitism,au distrus ortodoxia!!

    Lupta anti-avort,este de proportii in tarile Catolice.
    In Basarabia,in afara de PETRU DE HANCU,care e foarte activ anti-avort,toata stima, restul nu am auzit sa fi facut ceva in acest sens.

    Biserica are si un rol social….

    Patrunderea sectelor a dus si la divizarea populatiei,saracita, iar la sate pur si simplu i-a cumparat.

    De exemplu in Jud.Cluj sunt sate intregi de ,,martorii lui yehova,, care au primit frigidere,si alte haine expirate din USA,si ,,s-au botezat,, si ,,s-au pocait in numele lui Yehova,,

    Sa nu vorbim de Mormoni,si de alte minuni.

    Mare atentie! si limba rusa,dupa parerea mea,ar fi bine sa fie folosita si in acest scop….pentru ca sa aiba acces cei vorbitori.

    http://www.pentruviatacluj.ro/ uite aici de exemplu, ce sunt cu adevart vaccinurile, fertilizarea in vitro(avort,distrugere de embrioni umani),etc,etc

    Apreciază

  12. rusu zice:

    De fapt voua va e rusine ca sunteti ca sunteti moldoveni, va e rusine ca sunteti romani, si ati fi vrut sa fiti ca rusii, un popor de cuceritori , cunoscut in lume, am dreptate?

    Apreciază

  13. Botezatu Andrei zice:

    hai cai buna a trebuit sa traiesc peste un sfert de secol ca sa o mai aud si pe asta ,,redifinirea identitatii nationale ” hai cai buna de tot , bai frate da esti sclintit de tot , tia fugit mintea cu sorcova si a uita sa se intoarca inapoi, de mult tot te urmaresc si imi pareai suspect dar acum mai convins total . Esti PROST educat si PROST imformat si PROST pornit inpotriva identitatii ROMANESTI a basarabenilor .

    Apreciază

  14. sergiu zice:

    octaviane,nu poti spune ca ~13%care au votat cu PL plus o mare parte din cele ~30% ale PLDM, plus chiar o parte din cei ~13% sau cati au mai fostacolo cu PD au probleme cu autoidentitatea. Problema este numai a partii ,cum s-a spus, spalata pe creer, si cum ai remarcat tu corect a clasei politice actuale care nu are ca scop apararea intereselor natiunii romanesti dar face busines si foloseste aceasta problema in scopuri pur electorale, astfel denaturand,sau chiar alterand, incarcatura valorica problemei.Golul identitar este efectul interventiei pe constiinta noastra a rusilor , care trebuie reparat , dar nu redefinit cu nustiu care alta formula.Si sunt de acord ca RM este un accident care trebuie reparat , altfel cu trecerea timpului partea natiunii romanesti (RM) se va denatura pana la nivelul de gol identitar, cum l-ai numit tu,unde e foarte greu sa mai schimbi ceva. Pe mine ma fascineaza aromanii, lipovenii de rit vechi,tiganii, chiar si gagauzii, care au rezistat in timp dar carora ar fi ridicol sa le nascocesti problema identitratii.Cred ca de la ei trebuie sa invatam. corecteazama te rog.

    Apreciază

    • 1. Ce au rezultatele electorale cu problema identitara? Procentele partidelor sunt legate tehnicile de manipulare, nu de identitatea votantilor.
      2. Nu am vorbit de autoidentificare, ci indetitate – sunt lucruri absolut diferite
      3. De golul identitar sufera acum nu doar basarabenii, dar si cei din România. Când vorbeşti despre „reparare”, ce ai în vedere? Unificarea politică a celor două state: România şi Republica Moldova? Crezi că va rezolva acest lucru problemele neamului românesc? Eu nu cred.
      4. Pentru a înţelege esenţa problemei identitare este destul să întrebi: care este rostul statului nostru? care este rostul existenţei noastre ca popor? Care este misiunea noastră în istorie? O mare parte din cocalarii care ţipă că sunt „naţionalişti” sau „unionişti” habar nu au de toate acestea. Aceste întrebări şi-a pus şi Cioran, care din păcate a greşit răspunsul.

      Apreciază

  15. sergiu zice:

    Crezi ca nu au? O persoana voteza cu partidul care, cat de putin, dar reflecta continutul identitatii sale, dar, cum am mai spus, partidele speculeaza acest fapt.Recunosc ca n-am fost atent la sensul articolului. Am citit comentariile altora si am mers pe pista gresita.Intr-adevar problema este complexa dar de ce ai mai postat articolul cu afirmatia diplomatului belarus cu exemplul Romaniei care si-a plkatit datoriile.Cel putin pe timpul lui Ceausescu romanii nu aveau probleme cu identitatea, chiar si cu rostul si misiunea in istorie. Incep sa ma gandesc ca,poate, si asta sa fie o cauza a mortii lui Ceusescu pe langa faptul ca vroia Basarabia inapoi.Cine stie? Faptul ca biserica nu s-a inchis pe timpul comunismului in Romania tot mai inseamna ceva, chiar daca nu era ce trebuia daqr e fapt ca nu s-a inchis.Chiar cred ca Ceausescu aici ia dres pe rusi.Referitor la unificarea politica cred ca totus are sens.Crezi ca germanii n-au analizat bine?Chiar au plkatit foarte scump, dar au facuto.Au aratat ca sunt o natiune si-si pot rezolva problemele. Noi insa, aratam prin neunificare, ca santem slabi, deci vulnerabili.Numai marirea pietei interne cat inseamna si ar mai fi mai multe argumente.Pana la urma la nimeni nu eperfect.Dar sant de acord ca problema exista azi.Dar e problema generatiei noastre, cum ai afirmat tu.Pana la urma romanii au o istorie demna de respect, mai mult s-au mai putin, acesta este determinativul starii calitatii noastre.

    Apreciază

  16. revelare zice:

    octavianracu
    6 februarie 2011 la 21:37

    Nu ti-a spus nimeni ca esti penibil? Suntem stat separat si ne decidem singuri soarta, asa ca poarta de grija tarii tale si lasa lumea sa traiasca aici fara cinci bani de ai tai. Suntem satuli de tot felul de Mitici care se cred mari destepti, moralizatori si fac oratorie (de fapt, onanie) “patriotica”. Istoria o cunoastem foarte bine, asa ca mai lasa-ne cu aberatiile tale.

    octavianracu
    6 februarie 2011 la 20:40

    Atunci nu ne cere noua sa ne bagam in UE pentru ca il visezi noapte pe Smirnov.

    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Acum trag concluzia: nu ca esti penibil, esti mai rau… agent rusesc…
    Baiete, a ta va fi Siberia///

    Apreciază

Lasă un comentariu