basarabia

De ce Tănase este supărat foc pe bloggeri?


Criza nervoasă a editorialistului de la „Timpul”, Constantin Tănase nu este decât o manifestare a crizei scribilor din „presa independentă”. Spaţiul virtual câştigă tot mai mult teren, din care motiv, mass-media clasică riscă să devină un element al trecutului. În termeni sociologici, fenomenul s-ar putea fi analizat din perspectiva „crizei paradigmei moderne şi ascensiunii paradigmei postmoderne”.

„Mă rog, doreşte omul să se autoexprime în public – să se autoexprime, dacă el crede că are ce… autoexprima”, zice Tănase şi sunt deplin de acord cu el. Doar mă tem că nici editorialistul de la Timpul nu mai are ce exprima. Internetul este un spaţiu care conectează oameni cu diverse viziuni, atitudini. Internetul este un spaţiu al dialogului continuu, în timp ce Tănase se află într-un spaţiul al monologului marazmatic. Iată de ce nu trebuie să ne miră faptul că bătrânul ziarist se transformă tot mai mult într-o vedetă a pensionarilor.

Desigur, marea majoritate din bloggeri nu sunt jurnalişti, ci oameni specializaţi în sfera lor de activitate. Fiecare scrie, din propria voinţă, din perspectiva experienţei sale, în timp ce domnul Tănase scrie de nevoie, pentru că asta îi garantează un venit zilnic.

Înţelegerea editorialistului de la „Timpului” a bloggeritului este destul de eronată. În blogosfera este valabilă legea selecţiei naturale: bloggerii marginali, care nu au ce spune sunt ignoraţi şi dispar cu timpul. Bloggerii care adoptă o poziţie civică şi rămân fideli acestei poziţii, au tendinţa de a se reuni în comunităţi virtuale şi reale, devenind tot mai activi.  Iată de ce un blogger nu este cel care pur şi simplu scrie zilnic tot felul de neghiobii, ci un reprezentant al unui grup de atitudine, activ social şi politic. Bloggerul este promotorul unor idei şi a unor valori, spre deosebire de jurnaliştii din presa de sistem, care hrănindu-se din „kormuşka” oligarhilor, reprezintă doar viziunea unor grupări oligarhice.

PS: de specialitate sunt sociolog, respectiv ceea ce scriu ţine mai mult de domeniul ştiinţelor socio-umane. Îndrăznesc să spun că am mai multe motive să  scriu articole din perspectivele sferei mele de activitate decât Constantin Tănase.

Au mai scris:

Ion Tcaci

Eugen Luchianiuc

Radu Lisiţa

Vitalie Cojocari

Dragoş Galbur

Radu Burdujan

Maxim Grosu

Artur Gurău

Dinu Castraveţ

Oleg Ciubotaru

Vitalie Eşanu

Isidor

Nicu Calcea

Standard

11 gânduri despre „De ce Tănase este supărat foc pe bloggeri?

  1. Pingback: Stimbaile domn Tănase! | Nicu Calcea

  2. Pingback: Radu Lisiţa » Principiile editorialistului, de la hârtie la ecrane.

  3. Pingback: Tweets that mention De ce Tănase este supărat foc pe bloggeri? « Octavian Racu -- Topsy.com

  4. Pingback: Ziar vs Blog « Cred în învierea Romaniei Naţionaliste

  5. Pingback: Alex Reader–6.01.2011 | Alex Imreh

  6. Pingback: C.Tănase vrea înapoi, dar n-are încotro! « Andrei Fornea

  7. Pingback: Războiul bloggerilor basarabeni cu Timpul | George Damian

  8. Pingback: Octavian Racu intreaba: De ce Tanase de la Timpul este suparat foc? Radio Erevan raspunde: Pentru ca Vitalie Ciobanu si Baconschi i-au furat premiul oferit de Basescu | Ziarişti Online

  9. Pingback: » Ziar vs BlogIon Tcaci

  10. Pingback: Ziar vs Blog | Ion Tcaci

Lasă un comentariu