Degradare, discriminare

Republica Moldova: Procesele kafkiene împotriva libertății de exprimare cu marca „Oleg Brega and Gay”


Cei care zâmbeau pe sub mustăți când organizațiile promotoare ale valorilor familiei protestau împotriva adoptării legii nediscriminare au prilejul de a medita asupra pozițiilor sale după ce instanța de judecată din sectorul Râșcani a municipiului Chișinău a fost protagonista unui spectacol kafkanian. Este vorba de câștig de cauză a oportunistului și demagogului neomarxist Oleg Brega și activiștii gay în procesul intentat împotriva site-ului http://privesc.eu.

Oleg Brega s-a arătat nemulțumit de atitudinile vizitatorilor site-ului, considerând opiniile acestora “discriminatorii” și “incitatoare la ură”. În rezultat, cei de la privesc.eu vor fi obligați să ofere lui Brega o despăgubire de 5200 de lei pentru daune morale și să ceară public scuze față de „persoanele jignite” (Brega + homosexualii).

Straniu, în luna aprilie, un grup de tineri a insistat ca organizații Amnesty International să-și ceară scuze public pentru jignirile aduse creștinilor ortodocși prin gesturile indecente în jurul monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Apărătorii drepturilor omului au refuzat să facă acest lucru, afirmând că nu le pasă dacă cineva se simte jignit atât timp cât au dreptul la libera exprimare.

Din câte se pare, unele drepturi sunt rezervate doar unor categorii separate de oameni. Așa-numiții “apărători ai drepturilor omului” sunt foarte selectivi când vine vorba de „drepturi civile”.

Aici sunt nevoie să repet a suta oară poziția legată de legea nediscriminare. Opoziția față de acest proiect aberant nu ține atât de viziunile religioase, de o morală colectivă sau individuală, de un moft, ci de credința că dreptul la libera exprimare și libertatea de credință nu pot fi limitate în favoarea unei minorități care încearcă să se impună agresiv prin autovictimizare și manipulare a opiniei publice.

Să ne amintim și de cazul bloggerului Vitalie Marian care a fost atacat în judecată pentru simpla publicare pe blog a listei persoanelor publice care susțin agenda homosexualilor. Culmea idiotismului – instanța de judecată a interzis lui Vitalie să dezvăluie public învinuirile care îi sunt aduse, precum și să discute despre subiectele care țin de dosarul aflat pe rol, în pofida faptului că acest caz este unul care ține de interes public, nu privat.

Un alt idiotism generat de cei de la „coaliție nediscriminare” este demersul împotriva stemei istorice a orașului Soroca, considerat de acest grup de neomarxiști (mai corect ar fi să spunem „neobolșevic”) drept „discriminator” „xenofob” și „incitator la ură”. Unii ar râde (sau ar plânge), dar în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții coaliției nediscriminare au afirmat că statul ar trebui să interzică și bancurile despre blonde.

În cazul în care societatea civilă nu va ieși din amorțite și nu va lua o atitudine față de aceste alunecări periculoase, procesele în stilul lui Kafka vor deveni o obișnuință, iar oamenii vor fi nevoiți să se autocenzureze, să vorbească în șoaptă pe la colțuri de frica de a nu fi suspectați de “discursul de ură”.

În fine, eu nu m-aș mira deloc dacă și acest articolaș nevinovat va fi trecut în lista „discursuri de ură”.

PS: Vitalie Eșanu a promis că în cazul în care Oleg Brega va obține câștig de cauză, va înceta să mai reflecte evenimentele acestuia precum și a „tovarășilor” săi. Sper că domnul Eșanu nu a uitat de această promisiune.

Standard

Un gând despre „Republica Moldova: Procesele kafkiene împotriva libertății de exprimare cu marca „Oleg Brega and Gay”

  1. Pingback: Nu adoptaţi legea ruşinii sub nici o formă! | Eparhia de Bălţi şi Făleşti

Lasă un comentariu