ProletKult, traditie

Civilizaţia Cucuteni: strămoşii românilor – părinţii civilizaţiei europene


Farfurie de Cucuteni cu simbol solar

Farfurie de Cucuteni cu reprezentarea simbolului solar

Paradoxal, dar cei mai preocupaţi de studierea civilizaţiei Cucuteni (Tripoli) sunt ucrainenii. Este de înţeles acest lucru pentru că în acest mod, vecinii noştri încearcă nu doar să demonstreze continuitatea sa pe teritoriul Ucrainei, dar şi să facă aluzii la faptul că România şi Republica Moldova ar fi fost „vechi pământuri ai ucrainenilor”.

Am fost surprins acum câţiva ani de interesul viu al unor tineri studenţi ucraineni pentru acest moment al istoriei, cu vechime de 5-6 mii de ani şi am constatat în acelaşi timp lipsa totală de interes chiar şi din partea celor care studiază în domeniul istoriei. Este foarte adevărat faptul că suntem net inferiori ucrainenilor în ceea ce priveşte dezvoltarea ştiinţelor socio-umane.

Ce reprezintă civilizaţie Cucuteni?

Arialul civilizaţiei Cucuteni

Arialul civilizaţiei Cucuteni

Am putea spune cu certitudine că este o populaţie care a dat naştere civilizaţiei europene găsind continuitatea în cultura românească. Elementele de port popular, ceramica meşterilor populari din satele româneşti mai păstrează încă elemente ai acestei culturi misterioase care depăşeşte chiar şi civilizaţia europeană.

Noi, românii, trebuie să fim mândrii de moştenirea pe care o purtăm şi să nu dăm uitării ceea ce ne defineşte ca entitate. Noi suntem adevărata Europă, nu monstruoasa construcţie politico-economică din vest continentului, care încearcă să distrugă ultimele rămăşiţe ai Europei profunde.

Poate pentru cineva i se va părea plictisitor acest ansablu de ulcioare şi figure de ceramică, dar pentru cunoscători ai acestui ansamblului spiritual, aceste elemente reprezintă o adevărată comoară.

Cu această ocazie vă invit să vizitaţi expoziţia de ceramică de Cucuteni de la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău.

Aici găsiţi un articol despre Cucuteni în ziarul FLUX

Aici observaţi continuitatea civilizaţiei Cucuteni în cultura românească


Despre civilizaţia Cucuteni la ABnewsTV


Standard

11 gânduri despre „Civilizaţia Cucuteni: strămoşii românilor – părinţii civilizaţiei europene

  1. Boboc Stefan-Pungesteanu zice:

    Dupa studiile facute si dupa multitundinea de descoperiri arheologice ce asteapta punerea lor in valoare de catre factori competenti, avem convingerea ca suntem pe deplin indreptatiti la o recunoastere deplina a continuitatii Dacoromanilor pe aceste meleaguri. Cer cu toata insistenta ca istoricii romani sa fie sprijiniti in a spune cu toata fermitatea ADEVARUL despre trecutul DACOROMANISMULUI.

    Apreciază

  2. Gabriel Grigore zice:

    Stimate domnule Pungesteanu, In ce mod sa fie istoricii romani sprijiniti in a spune adevarul?
    Acei istorici trebuie sa-si publice lucrarile sau sa le comunice la congrese. Factorii competenti de care spuneti sunt chiar acei istorici. Cine poate fi mai competent decat ei? Desigur, daca sunt profesionisti apartin unor institutii gen Academie, Universitati. Imi cer scuze, dar apelul dumneavoastra suna un pic patetic. Cat despre continuitatea dacoromanismului istoria noastra oficiala, ce invatam in cartile de istorie si ce se publica cu preponderenta in Romania sprijina aceasta idee. Daca dumneavoastra stiti istorici care stiu mai mult, aduc elemente noi chiar va rog sa-i indicati pe ei sau sursele. Sunt foarte interesat de acest aspect.

    Apreciază

  3. Stimate domnule Gabriel Grigore, cu interesul cunoasterii adevarului de catre toti cei interesati, va recomand deocamdata cartea ROMA VECHE, Cronica ortodoxa daco-romana. Am mai citit si alte materiale ce faceau referiri la legaturi de milenii cu lumea greaca, scolile foarte avansate ale populatiei de pe aceste meleaguri.V-asi fi foarte recunoscator daca studiile dvs.m-ar pune si pe mine la curent cu date istorice ale acestei populatii de peste trei milenii inainte de Hristos. Asi vrea sa stiu mai multe despre Roma Veche, Roma Italica etc. Cartea despre care v-am vorbit,autor DUMITRU BALASA, I.S.B.N.973-9211-90 9, pe pagina coperteiIV, ca si cartile inscrise de acelasi autor, pe pagina anterioara, ne duce la interesante dovezi fata de cele spuse mai sus. Va multumesc.

    Apreciază

  4. Civilizatia/cultura Cucuteni-Trypillia a fost o civilizatie pre indo-europeana ca si Megalithic Culture din vestul Europei. Din punct de vedere genetic: Romania_Y-chromosome de tip european, de la 15% pana la 70% in unele sate din Moldova. iar la nivel de tara 25%(studiile continua). la granita intre Romania si Ucraina sunt mici diferente de y-cromosome haplogroup. deasemenea, din punct de vedere genetic Romania este foarte apropiata de tarile vecine: Ungaria, Ucraina, Bulgaria..etc. (noi avem doar o problema de pro..e., limba si ortodoxie. v-ati gandit vreodata ca suntem controlati si prostiti de ”cineva” ?! v-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre un calusar si un calugar? cred ca nu, sa inceapa carnavalul, Constantin Brancus stie de ce!)

    una dintre surse: Europedia

    Apreciază

    • D-le Octavian… Nu cred ca exista scuza pt ca romania e codasa europei, indiferent cine sunt „adevaratii” europeni. Nu cred ca e necesar sa ponegrim alte natiuni pentru incapacitatea noastra de a dovedi cine sunt adevaratii europeni.Europa este un continent, nu o rasa umana si toti care locuiesc acolo sunt europeni. Nu sunt nici adevarati si nici falsi. Ca istoric si om educat nu cred ca este etic sa porniti o „ura” rasiala. Dar de ce ma mir oare? Exemplul politicienilor romani se raspandeste rapid ca exemplu in randul maselor, vorba ceea: „pestele de la cap de impute”.
      Ar fi indicat ca stiinta sa vorbeasca dar pana se ajunge acolo este nevoie de multa munca. Un web blog cu niste dovezi arheologice si un fragment plin de indignare rasiala si labil din punct de vedere gramatical nu o sa deschida niciodata usile spre acea europa locuita de falsi europeni, care pana la urma sunt cu un secol inaintea romanilor si romaniei din toate punctele de vedere. Ori europenii nu o sa creada niciodata oamenii care sunt indignati inainte de a fi dotati cu toate calitatile necesare credibilitatii stiintifice.
      Cu bine…

      Apreciază

    • Eduard zice:

      Românii nu sunt foarte apropiați genetic de Unguri și (mai ales) de Ucrainieni, documentați-vă mai bine vă rog.

      European Journal of Human Genetics* 16 (2008): pages 1413-1429

      Excerpt:
      >”A striking feature of the samples used for this study is how well the geographic origin of the samples appears to correlate with the genetic origin, so that separating the samples by country of origin or on the basis of genetic measures gives similar results. The only major deviation from this pattern is with the Romanian samples that appear to be closer to the Spanish samples (further ‘west’) than their geographic position would indicate. This could be because of the historical close ties between Romania and Italy, but further studies would be required to confirm this.”

      Alexander Rodewald, G. Cardos, and C. Tesio. „Analysis of mitochondrial DNA haplotypes of old human populations from the Bronze and Iron Age from Romania.”
      Excerpt:
      “[…] Concerning the genetic relationships at mitochondrial level, old human populations from Romania have shown closer genetic relationship to Turks of Thracian origin, while modern Romanians were closer to modern Bulgarian, Italian, Greek and Spanish populations.”




      Apreciază

  5. Nume (obligatoriu)Sanda zice:

    Am cam renuntat sa citesc articole ce dezbat teme istorice din doua motive;tonul patimas si ireverentios cu care sunt sustinute marea majoritate a ideilor de parca ar fi mereu pe picior de lupta;nefiind specialist nu pot discerne daca este o informare corecta sau este o fabulatie.Sunt de acord cu d-nul DUMITRU .Nu cred ca avem in lume dusman mai mare decat ne suntem noi insine.De ce nu se merge pana la capat cu cercetarile si nu se fac comunicari daca avem dovezi?De ce nu au grija cei calificati in acest domeniu sa organizeze in scoli comunicari cu teme istorice?De ce au lasat asa de jos stacheta calitatii manualului de istorie si a calitatii manualului scolar in orice domeniu?De ce elevii nu sunt atrasi cu diverse metode pedagogice sa fie interesati de cunoastere si experiment?Ei sunt curiosi,au nevoie de modele,ideal si sunt gata sa urmeze o valoare.Unde sunt acele valori care sa-i determine sa-si canalizeze energia tineretii spre ceva frumos,interesant si util??!!!

    Apreciază

  6. PAFI zice:

    Nu inteleg de unde pana unde paralela intre „monstruoasa constructie din vestul Europei” si „adevarata Europa” care ar fi reprezentata de urmasii civilizatiei Cucuteni-Tripolie. Studiile genetice – vezi eupedia.org – facute si in Romania, Balcani, Ucraina si bineinteles in vestul Europei arata ca cel putin din acest punct de vedere (genetic) Romania este un amestec perfect de populatii cu origini etnice diferite. In ceea ce priveste daco-romanismul eu am serioase intrebari de pus, pentru ca studiile genetice au pus in evidenta faptul ca numai aprox. 18% dintre barbatii romani apartin haplogrupului R1a. Dacii – ca si tracii – sunt Indoeuropeni si apartin, cel mai probabil, acestui haplogrup. Nu mai spun ca si slavii apartin aceluiasi haplogrup. O treime dintre barbatii romani apartin haplogrupului I2, despre care se presupune ca ar fi dat nastere, alaturi de alte grupuri etnice migrate din Orientul apropiat via Balcani, civilizatiei Cucuteni. Ultima treime poarta haplogrupuri G2a, E1b1 si J2, cu origine nord africana sau din orientul mijlociu. Asa ca sa lasam la o parte confruntarea si mandria prosteasca si sa ne concentram pe cine si ce suntem astazi, pe educatie, cinste si munca!

    Apreciază

  7. Romanians (Ploieşti)
    R1b – 8.3%
    R1a – 5.6%
    I1+I2 – 38.9%
    E1b1b – 16.7%
    J2 – 19.4%

    http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations

    Ultima noutate e ca; R1a(“slavii”) au populat planeta Marte…, R1b(bascii) sunt cei mai vechi din Europa…, maculatura continua sa curga…

    Concentratia haplogrupului I2 pica exact pe cultura Cucuteni-Tripilia…
    Cine are interes sa rescrie istoria? Nu e greu priceput!

    Apreciază

Lasă un comentariu