Istorie

Adevărul despre „rebeliunea legionară”: comunişti în cămăşi verzi asasinează evrei şi jefuiesc casele bucureştenilor


Ion Vetrilă

Ion Vetrilă (1923-1941)

Un moment interesant în istoria României, pe care l-am descoperit recent, este cazul organizaţiei anarho-comuniste „Haiducii lui Kotovschi”, condusă de Ion Vetrilă, care se pare că făcea parte din trupele diversioniste sovietice de pe teritoriul României.

Faptul că astfel de organizaţii acţionau chiar în inima Bucureştiul, este o dovadă clară că în spatele asasinării lui Nicolae Iorga, în spatele provocării ciocnirilor armate dintre guvernul Antonescu şi legionari, precum şi în spatele aşa-numitor „pogromuri”, de care au fost învinuiţi pe nedrept legionarii, au stat mişcările paramilitare create de sovietici pe teritoriul României.

Ion Vetrilă s-a născut în 1923, în Basarabia, în familia unor participanţi la rebeliunea armată de la Tatarbunar din 1924.

În 1939, în perioada ciocnirilor dintre susţinătorii regelui Carol al II-lea şi legionari, Ion Vetrilă crează o mişcare ilegalistă „Haiducii lui Kotovschi”, având drept scop desfăşurărea în România a unor lupte de guerilă în sate şi oraşe. Însăşi denumirea organizaţiei vorbeşte multe despre inspiratorii mişcării.

În momentul în care legionarii duceau lupte grele cu trupele militare ale lui Antonescu, „Haiducii lui Kotovschi” au reuşit să pună mâna pe arme, atacând grupurile de legionari, comisariatele de poliţie şi armata. În noiembrie 1940, aceştia efectuează între 18-22 de operaţiuni subversive în Bucureşti, iar în decembrie 1940 incendiază un depozit de literatură legionară.

Este intresant faptul că în toate acţiunile sale, aceştia se maschează fie în uniforme de poliţie, fie în cămăşile verzi legionare. Nu ne vom mira deloc dacă vom descoperi că anume aceștia s-au ocupat cu jefuirea caselor oamenilor paşnici şi asasinarea evreilor, în timp ce legionarii erau baricadați în sediile sale, încercând să reziste la atacurile armatei lui Antonescu. Scopul unor astfel de diversiuni era clar: discreditarea legionarilor în ochii populaţiei, provocarea unei instabilităţi sociale şi politice într-o perioadă internațională foarte complicată.

În cele din urmă, „Haiducii lui Kotovschi” sunt prinşi şi executaţi de legionari chiar în momentul în care aceşti  „haiduci” se aflau la abatorul de evrei, despre care mai târziu șeful serviciilor secrete românești, Eugen Cristescu, recunoscuse că nu avea legătură cu legionarii.

Cadre din perioada rebeliunii legionare – începând cu minutul 6

Continuarea

Standard

18 gânduri despre „Adevărul despre „rebeliunea legionară”: comunişti în cămăşi verzi asasinează evrei şi jefuiesc casele bucureştenilor

  1. Pingback: Tweets that mention Adevărul despre “rebeliunea legionară”: comunişti în cămăşi verzi asasinează evrei şi jefuiesc casele bucureştenilor « Octavian Racu -- Topsy.com

  2. Pingback: Adevărul despre «rebeliunea legionară: comunişti în cămăşi verzi asasinează evrei şi jefuiesc casele bucureştenilor (via Octavian Racu) « Moldovean uitat in tranziţie……

  3. aici aş putea recomanda cartea profesorului ion coja – legionarii noştri . acolo se află câteva declaraţii ale unor persoane ce nu au fost implicate în mişcarea legionară, şi care aduc aminte de comuniştii îmbrăcaţi în cămeşi verzi.

    Apreciază

  4. Cei care au avut curajul sa lupte pentru unirea cu Romania au patit ca Greigore Vieru,Aldea teodorovici,si multi altii,asta apropo de recentele declaratiisi fapte…

    Daca ai acces la arhivele KGB,trimite despre Traian Boeru mai multe date,despre Horia Sima,si in special despre incercarea de rapire a lui Sima, de catre agentul NKVD Boeru,in Spania,pentru a fi adus in Romania si impuscat de Securitate.

    Fanteziile Securitatii depasesc pe scriitorul Caragiale.

    De exemplu in 1954 la procesul ,,reeducarii de la Pitesti,, au fost acuzati legionarii ca au la comanda lui Sima au ucis si torturat bestial alti detinuti legionari sau nu,pentru tradare,dupa modelul uciderii lui Stelescu,dar si pentru a ,,compromite,, regimul de democratie populara din Romania(comunista).

    Adevarul e ca evreul Alexandru Nicolschi,nume real Boris grunberg,General de Securitate,nascut in Tiraspol, a promis unor legionari ca daca tortureaza alti legionari si afla mai multe detalii si informatii de la ei,vor fi rasplatiti si facuti militieni sau securisti,sau vor lucra in Securitate in conducere.Scopul era si de a afla informatii noi,care nu au fost date in ancheta de ceilalti legionari ,,nereeducati,, dar si de a distruge mentalitatea legionar-crestina precum si credinta in Dumnezeu.

    Alta fantezie tot la procesul asta,e ca ,,legionarii din inchisori au luat legatura cu legionarii din afara,scriind pe chiloti,care au ajuns prin cei de afara in curtea ambasadei Americii,iar de acolo lui Horia Sima in Spania.

    E evident o fantezie,numai ca aceasta fantezie a costat viata a 17 legionari impuscati de evreul Nicolschi. Vinovatii evrei Fuchs si Steiner,nu au fost pedepsiti.Legionarii nu puteau comunica prin scrierile pe chiloti,pentru ca nu aveau voie sa detina nimic la ei,nici creion,nici ac,nici ata,nimic absolut…

    O alta problema din timpul ,,rebeliunii din 1941,, e faptul ca, camasa verde o putea cumpara oricine de la magazin,iar croitoriile jidovesti au prosperat in timpul legionarilor.

    Eugen Cristescu,seful informatiilor,era la curent,si a participat la infiltrarea in camasi verzi a unor jidani comunisti.

    Dar adevarul e ca ruptura intre Sima si Antonescu s-a produs datorita Angliei si URSS. Anglia a impuscat un soldat german,printr-un agent secret,ca sa dea vina pe legionari.URSS l-a ucis pe Iorga ca sa distruga si compromita Miscarea.

    Anglia spera astfel ca ruptura Sima-Antonescu va duce la ocuparea Romaniei de germania,si alaturarea Romaniei Angliei.

    URSS spera ca un razboi civil in Romania va putea ca URSS sa ocupe alte teritorii romanesti.

    Asta e adevarul: vinovati nu au fost nici Sima nici Antonescu,ci jidanii,Anglia si URSS,dar si Hitler,care nu se intelegea cu legionarii in Ardeal: sasii vroiau sa fure toata averea jidaniiilor din Sibiu,Brasov,iar legionarii vroiau sa o redea statului roman.

    Apreciază

  5. Ai dreptate Octavian, provocatori au fost si au sa mai existe. Important e sa nu ascundem si excesele unor indivizi care, intamplator sau nu, au fost acceptati ca membri ai Miscarii. Asemenea persoane au existat cu varf si indesat, si au aces in Miscare mai ales dupa moartea lui Codreanu. Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Actiunele bune trebuie laudate, iar cele rele, necrestinesti, necesita condamnare.

    Apreciază

  6. Sergiu,atitudinea asta este de auto-condamnare,si e una gresita.NU!

    Miscarea Legionara nu a facut nici o crima.

    Asa fac si jidanii: in ,,holocaustul,, din Romania,jidanii sunt trecuti de actualii evrei,ca inocenti,victime….

    Nu e de ajuns cat au criticat dusmanii Miscarii,Legiunea? Mai trebuie si noi sa recunoastem greselile ei,si atunci dam dreptate jidanilor!

    NU. Legionarii nu au facut NICI o crima. Si in USA,daca te aperi(autoaparare),esti absolvit de orice fapta,si este legal sa ai orice fel de arma,in afara de arme chimice,sau atomice,sau avioane de lupta…

    Eu sunt avocatul Miscarii Legionare si am aparat-o cu onoare in fata ponegritorilor!

    Apreciază

  7. ionel zice:

    Daca voi chiar sunteti legionari ori camasile verzi sau cum va spuneti , as vrea sa stiu si eu ,pentru mine un lucru.Voi faceti si altceva decat sa va planget si sa aduceti aminte de vremurile de mult trecute si de bravii nostri inaintasi.

    Apreciază

  8. costi zice:

    legionarii nu au facut nici o crima……ha ha ha
    una nu dar sute da.voi,imputiti verzi sunteti rusinea si dezonoare romaniei.sunteti o pata ce nu poate fii stearsa,un afront la adresa poporului roman.sa dea d.zeu sa putreziti in iad cu mosii si stramosii vostrii iar copii si nepotii vostrii sa aiba aceiasi soarta.

    Apreciază

  9. Sergiu Antonescu zice:

    revin si sustin ca pentru ca lumea sa ne inteleaga trebuie sa recunoastem faptul ca am facut si greseli.miscarea a avut lacune,excese de zel si o interpretare gresita a codului moral.cine spune astazi ca nu am facut nimic rau societatii de la acea vreme …minte.sunt destui evrei astazi care ne arata cu degetul,sunt destui crestini astazi care ne arata cu degetul…….cand spui ca n-ai facut nimic rau,ca n-ai ucis pe nimeni deja se da o impresie de rea credinta si minciuna.sa recunoastem:masacrul de la Iasi e faptuit de noi,cel de la bucuressti de asemenea.
    o mare parte de legionari au trecut baricada si au intrat in randurile securitatii si partidului comunist.au tradat,schingiuit si omorat camarazi.A nu recunoaste asta …astazi este o blesfemie si un neadevar.Ce exemplu dam tineretului nostru ??

    Apreciază

Lasă un comentariu