Ortodoxie

Patriarhia rusă și Mitropolia Moldovei vorbesc în limbi diferite?


Mitropolia Moldovei și a Chișinăului a primit cu scrâșnet de dinți “moldoveneasca” Patriarhiei ruse. Cu toate insistențele Chișinăului, Moscova nu a vrut să accepte nici în ruptul capului “limba română” pe pagina sa oficială. De notat,  în textul, care anunța oficial lansarea versiunii noi, Mitropolia de la Chișinău a evitat să folosească sintagma “limba moldovenească”, dar nici nu a îndrăznit să utilizeze “limba română”, pentru a nu tensiona prea mult relațiile cu Moscova, rezumându-se la formula corectă politic “limba de stat”. În loc să apropie, așa cum a dorit Patriarhia Moscovei, noua versiune lingvistă a site-ului a creat noi situații tensionante. Adevărat, sunt mici, dar cu efecte mari pe termen lung.

Cu toate astea nu trebuie să trecem cu vederea faptul că Mitropolia Moldovei a fost unica instituție care în perioada guvernării PCRM a utilizat în mod insistent sintagma “limba română”, indiferent de politica oficială a administrației Voronin.

Se pare că în cele din urmă nici Moscova nu a dorit prea mult să tensioneze situația făcând o mică concesie, simbolică, zic eu. Denumirea limbilor (în formă de text) de pe frontispiciu site-ului a fost înlocuită cu imagini grafice – steagurile naționale.

Tensiunile bisericești nu lipsesc și pe alte laturi a relațiilor dintre Chișinău și Moscova.

Vizita diaconului Andrei Kuraev din anul trecut la Tiraspol, Chișinău și Comrat a avut drept scop investigarea terenului în ajunul stabilirii agendei de vizită a Patriarhului rus în eparhiile din Moldova. În urma acestei vizite, Moscova a rămas cu opinia că „politica Mitropoliei Moldovei față de Patriarhie este una neclară, chiar duplicitară” și cred e destul de firesc acest lucru. În condițiile actuale Chișinăul este nevoit să caute permanent un echilibru între factorii geopolitici, politica moldovenească și rusească, făcând față și tensiunilor din cadrul Mitropoliei Moldovei. În aceste condiții este foarte complicat să lași pe toți mulțumiți (vorba românului: „și capra sătulă, și varza întreagă”).

Momentul dificil pe care încearcă să-l depășească Chișinăul este vizita Patriarhului rus în Republica Moldova, sosirea căruia este așteptată fără prea mare entuziasm. Mai ales că nu se cunoaște ce schimbări sau inițiative va propune Patriarhul Kiril și în ce măsură acestea vor submina autoritatea Mitropolitului Vladimir.

Standard

8 gânduri despre „Patriarhia rusă și Mitropolia Moldovei vorbesc în limbi diferite?

  1. Pingback: Moldova Creştină » Octavian Racu: Patriarhia Rusă și Mitropolia Moldovei vorbesc în limbi diferite?

  2. Pingback: Tupeul bolsevic al patriarhului Kiril. Patriarhia rusa si Mitropolia Moldovei vorbesc in limbi diferite? | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

  3. Pingback: IMPERIALISM RUSESC: Patriarhul Kirill inaugureaza varianta in limba moldoveneasca a site-ului patriarhiei, isi stabileste resedinta la Chisinau si se gandeste sa-l demita pe IPS Vladimir Cantarean

  4. Pingback: IMPERIALISMUL RUSESC ACAPAREAZA RELIGIOS BASARABIA: Patriarhul Kirill inaugureaza varianta in limba "moldoveneasca" a site-ului Patriarhiei Ruse, isi stabileste o resedinta la Chisinau si... se gandeste sa-l demita pe IPS Vladimir Cantarean

  5. Pingback: IMPERIALISMUL RUSESC ACAPAREAZA RELIGIOS BASARABIA: Patriarhul Kirill inaugureaza varianta in limba "moldoveneasca" a site-ului Patriarhiei Ruse, isi stabileste o resedinta la Chisinau si... se gandeste sa-l demita pe IPS Vladimir

  6. Dima Figo zice:

    Dupa cum se intelege din articol, cei care lau scris au ideie de politica dar nu au ideie de teologie.Patriarhia rusa are sub jurisdictie 90% din bisericile din Moldova si un control total,asa ca din punc de vedere bisericesc Patriarhul Kiril nu are de ce sa se teama.La Mitropolia Moldovei trebuiesc luate masuri in toate domeniile, eu as mentiona in special cel disciplinar.Patriarhul Kiril duce aceasta politica de expansiune si intarire bisericeasca toata Rusia,ceea ce face el in Moldova nui nimic de mirare ci din contra o bucurie in biserica ortodoxa.Toate bisericile ortodoxe din toata lumea sunt surori si exista o iubire si stima reciproca intre ele,deaceea se va ajunge la un numitor comun.Preotii care sunt sub jurisdictia patriarhiei ruse trebuie sa obtina acordul patriarhiei de a pleca in caz contrar dupa canoanele bisericesti se afurisesc de cele sfinte.Deaceea toata puterea o detine biserica[poporul] si nimeni altul.Patriarul are subordonate direct biserici sau manasatiri in toate episcopiile nui nimic rau ca va fi si in Republica Moldova.Biserica Sf. Gheorghe din Chisinau se slujeste in limba rusa dar nu este supusa direct Patriarhului.Vladica Vladimir este membru permanent al sinodului rus,cei scris despre el e o prostie.Politicienii din R. Moldova doresc sa cistige putere prin biserica,asa a facut si Lenin si sa vazut rezultatul.(semnat de absolvent al academiei de teologie din chisinau)

    Apreciază

  7. secrestian zice:

    Dragilor, voi ca si noi s servitorilor ale nevastei lui Hristosul. 2 Patriarhul Kiril : „Voi sunteti ostasii, profesionisti”.
    3. Marginile Moldovei si ale Rusei sunt pentru mine inchise. Dar Har. Paradisul este printre voi… si printre noi totush.

    Apreciază

  8. Pingback: IMPERIALISMUL RUSESC ACAPAREAZA RELIGIOS BASARABIA: Patriarhul Kirill inaugureaza varianta in limba “moldoveneasca” a site-ului Patriarhiei Ruse, isi stabileste o resedinta la Chisinau si… se gandeste sa-l demita pe IPS Vladimir - Recoma

Lasă un comentariu