discriminare, Filosofie, traditie

Idealiștii vs conservatorii


Toată epoca modernă a fost marcată de discuțiile despre limitele intervenției statului în viața cetățeanului. De dragul unei teze sau alteia au izbucnit revoluții sau războaie civile. Una din astfel de tabere, s-o numim convențional „idealiști”, cred sincer că extinderea statului în sfera vieții private va aduce mai mult echitate socială, în timp ce cealaltă tabără, s-o numim convențional “conservatori”, au insistat pe sacralitatea vieții private. În special, astfel de discursuri pot fi observate în mediile americane, dar și în dezbaterile din spațiul european.

Idealiștii cred că toată lumea trebuie impozitată, iar statul să asigure bunăstarea fiecărui cetățean, conservatorii cred că fiecare comunitate sau individ are dreptul să dispună de bunurile sale așa cum crede de cuviință.

Idealiștii cred că este nevoie de cât mai multe legi care să interzică opinii sau atitudini care ar putea pune pe cineva “în poziții de inegalitate” sau ar fi “discriminatorii”, în timp ce conservatorii cred că relațiile interumane trebuie să fie ferite de orice reglementare.

Idealiștii insistă pe dreptul statului de a interveni în viața familiei, în activitatea antreprenorului sau comunităților locale în numele echității sociale. Conservatorii consideră că viața privată, familia sunt inalienabile.

Idealiștii cred că educația trebuie să constituie un monopol al statului, în timp ce conservatorii consideră că educația copilului trebuie să rămână un drept fundamental al familiei și al fiecărei comunități.

Conservatorii vorbesc despre sacralitatea proprietății private, în timp ce idealiștii insistă asupra dreptului statului de a desproprietări pe oricine sau a limita dreptul de utilizare a bunului în numele “binelui colectiv”.

Un conservator nu înțelege de ce ar trebui să fie forțat să plătească statului impozitul pe imobil sau cel funciar, din moment ce acestea reprezintă bunurile sale individuale sau ale familiei.

Conservatorii cred în dreptul la conștiința religioasă, în timp ce idealiștii cred că legile statului trebuie să fie mai presus de orice credință. Conservatorii cred în primatul moralei, idealiștii cred în statul de drept.

Idealiștii cred că statul trebuie să dețină monopolul asupra utilizării forței, în timp ce conservatorii luptă pentru dreptul de a-și apăra propria viață cu arma, inclusiv de abuzurile din partea statului.

Conservatorii cred că orice copil are dreptul la viață chiar și până la naștere, în timp ce idealiștii cred că drepturile individului încep din momentul nașterii, iar decizia de întrerupere a sarcinii este doar în competența femeii.

Standard

Un gând despre „Idealiștii vs conservatorii

  1. leonard zice:

    Comparație între mere și pere, confuzie între o ideologie și o filosofie. Există de fapt o suprapunere puternică între cele două, mulți conservatori trăgându-și din idealism seva filosofică imaterialistă pentru a-și justifica religia.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu